USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.35 10.48

На Волині зникають цілющі джерела

2 Липня 2016 12:26
Кринична вода надає людині силу землі, стверджує давнє повір’я. А саме джерело споконвіку було показником екологічної чистоти. Про цілющі властивості старочорторийських природних водограїв знають далеко за межами області. Шкода, але останнім часом потічки стали значно меншими і пробивається вода не так активно.

Про це пише Волинська регіональна дирекція НТКУ.

У 2005 році лісівники Маневицького району спорудили над кількома джерелами у селі Старий Чорторийськ дерев’яні навіси. Через кілька років поряд побудували капличку і облаштували місце для купання. Щодня місцеві жителі ходять набрати джерельної води, а гості населеного пункту поспішають випити прозорої води, вірячи у її цілющі властивості. Щоправда, останнім часом рівень води впав, стверджує уродженець села Юрій Шулипа.

– Це ще раз говорить про те, що ми дуже погано ставимося до природних ресурсів, – каже пан Юрій. – Хоча ми вважаємося багатими на водні ресурси. Більше і більше потрібно думати про їх збереження. Наші джерела дуже лікувальні. На Водохреще багато їде людей із Рівного, Луцька. Ми цим дуже гордимося.

З пагорбів біля Свято-Хрестовоздвиженського чоловічого монастиря відкриваються неповторні краєвиди. В низовині в’ється річка Стир. Місцеві жителі добре пам’ятають, як заплава весною заповнювалася водою.

– Близько двох кілометрів усе було у воді, було багато риби, – пригадує Юрій Шулипа. – Тих кущів не було – була лише водичка, але з кожним роком її ставало все менше. Люди не бережуть природу, а все більше хочуть з неї взяти, але ж про неї потрібно більше піклуватися, бо це – наше майбутнє, наше здоров’я.

Варто пам’ятати, що джерела мають велике значення для підтримання водного балансу. Замулюючись, вони змінюють структуру ґрунтів. На території нашої області, як повідомили в управлінні водних ресурсів, майже три сотні джерел. Усі вони потребують особливого ставлення і догляду, бо це – природний скарб з цілющими властивостями.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus