USD 41.55 41.85
  • USD 41.55 41.85
  • EUR 41.65 41.95
  • PLN 10.62 10.85

Лучани взяли участь у міжнародній пошуковій експедиції. ФОТО

22 Квітня 2013 17:07
Українські та європейські пошуковці спільно досліджували кладовище радянських солдат у Польщі з метою перепоховання.

З української сторони за сприяння Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій в експедиції взяли учаcть пошуковці Всеукраїнського громадського об’єднання «Союз «Народна пам’ять» Олексій Златогорський, Тарас Верба, Віталій Затворніцький (Луцьк, дочірнє підприємство «Волинські старожитності»), Олександр Русин та Генадій Бокоч (Ужгород, громадська організація «Пошук-Захід»).

Про це повідомили у прес-службі ВГО «Союз «Народна пам'ять».

Вахта Пам’яті, присвячена дослідженню кладовища радянських солдатів у Костшині-над-Одером, відбулася протягом 12-21 квітня 2013 року за участю пошуковців Польщі, України, Литви, Латвії, Німеччини і Росії.

Пошукові загони з різних країн зібрав для спільного проведення ексгумаційних робіт керівник польської пошукової організації «Витязь» Юліан Вержбовські. Він розповів, що поховані на кладовищі радянські солдати загинули під час воєнних операцій зі взяття Зеєловських висот та Берліну.

«Бійці, які лежать тут, - це в основному танкісти та піхота. Частину солдатів було перенесено із колишнього меморіалу на кладовище іще в 1960-х роках, але роботи були проведені не професійно – на місці колишнього меморіалу залишилися в похованнях солдати», – повідомив Вержбовські.

Місце експедиції відоме в історії Великої Вітчизняної війни як Кюстрінський плацдарм, який захопили війська 1-ого Білоруського фронту в січні-березні 1945-го. До середини лютого тут відбувалися запеклі бої з противником, що намагався ліквідовувати плацдарми. У березні радянські війська оволоділи Кюстріном і об'єднали зайняту територію в один оперативний плацдарм. Тут знаходилися вихідні позиції ударного угрупування 1-ого Білоруського фронту для виконання завдання головного удару під час Берлінській операції 1945-ого.

За словами Олексія Златогорського, керівника української делегації, під час дослідження території в одній із могил українські пошуковці виявили дерев’яну табличку з написом, і є надія, що за нею буде відтворено ім’я солдата.

Після завершення Вахти Пам’яті відбулася церемонія перепоховання знайдених бійців у селі Цибінка. Проте роботи з ексгумації солдатів ще не завершили. Пошуковці планують продовжити дослідження у жовтні 2013 року.





Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
істфак Показати IP 23 Квітня 2013 01:52
Молодці хлопці, представили на рівні Волинь. Усі чекаємо на зіт.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus