USD 40.95 41.35
  • USD 40.95 41.35
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.35 10.48

Лучани – проти перейменування Кіровограда

21 Жовтня 2015 13:17
Не перейменовувати Кіровоград на Єлисаветград вимагають лучани, – йдеться на «Волиньinfo».

Відповідну петицію Президенту подали з Луцька.

В розділі “Електронні петиції” офіційного інтернет-представництва Президента України з’явилася петиція, подана від імені студентської молоді, аспірантів та молодих науковців Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.

«Високоповажний пане Президенте! Від імені студентської молоді, аспірантів та молодих науковців Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки (м. Луцьк) прошу Вас запобігти перейменуванню міста Кіровоград на Єлисаветград. Вважаю такі дії загрозою національним інтересам Україні та українськості. Висловлюю щире прохання підтримати наше спільне клопотання. З повагою, Оксана Штанько, к. і. н., старший викладач кафедри документознавства і музейної справи СНУ імені Лесі Українки».

Наразі звернення зібрало 44 підписи з 25 тисяч необхідних для розгляду.

Нагадаємо, кіровоградці 25 жовтня обиратимуть не лише місцеву владу, а й нову назву свого міста. Рішення про проведення референдуму ухвалили на сесії міської ради.

Зазначимо, що, зі слів українських мовників, значна частина депутатів Кіровоградської міської ради (здебільшого колишні члени Партії регіонів) намагаються повернути місту російську імперську назву Єлисаветград, запроваджену Росією у XVIII столітті на честь цариці Єлизавети, для демонстрації своїх претензій на Степову Україну.

Водночас, Веукраїнська асоціація викладачів української мови і літератури підтримує аналітичні висновки наукових експертиз авторитетних історичних інституцій щодо присвоєння нинішньому Кіровограду назви Інгульськ, яка є ідеологічно нейтральною, милозвучною, відповідає українській та світовій практиці надання населеним пунктам назв за гідронімом, згадується у творчості Тараса Шевченка, перегукується з козацьким минулим міста і краю (Інгульська слобода, Інгульська паланка, Інгулогородська сотня).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Пранк Показати IP 21 Жовтня 2015 13:56
В честь святоі Єлизавети , розумними. По вашій "логіці" заборонити треба імена Миколая, Павла, Катерини, Єлизавети, Олександра. Адже так звали російських імператорів
ніна Показати IP 21 Жовтня 2015 15:39
Царі не мали наглості щось називати своїми іменами. Називали на честь СВЯТИХ! Невже "науковці" про це не знають?
ВОВК Показати IP 21 Жовтня 2015 17:04
полішуки краще знають. А Луцьк перейменувати на МУХОСРАНСЬК
Хлоп Показати IP 21 Жовтня 2015 17:58
А я проти перейменування міста. Історія яка б не була, але є історією. Був такий політичний діяч Кіров в СРСР і що тепер? Та половина якщо не більше наших політиків були комуністами і що? Що з ними то робити? А, я ж забув вони ж себе в "демократів" перейменували. Інгульськ милозвучна назва? Та у когось проблеми зі слухом. Не чіпайте назви, робіть толкові реформи, а не популізм, д*рні.
Анонім до Хлоп Показати IP 21 Жовтня 2015 19:55
Про закон про декомунізацію чув? А його треба виконувати! Кіров-Ленін-Сталін - це трагічна сторінка історії України. То з якої радості цим вурдалакам мають стояти пам'ятники, а їхніми прізвищами називатись населені пункти?
дикобраз Показати IP 21 Жовтня 2015 19:06
Це ж ох**нно просто. Лучани проти переіменування Х**овограда

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus