USD 41.55 41.85
  • USD 41.55 41.85
  • EUR 41.65 41.95
  • PLN 10.62 10.85

Кращі писанкарі Волині – визначені! ФОТО

26 Квітня 2013 15:53
Переможців Дев’ятнадцятого обласного конкурсу на кращу писанку «Волинська писанка третього тисячоліття» нагородили цінними подарунками та пообіцяли їх роботи внести до фотоальбому волинських писанок, який планують видати наступного року до 20-ї річниці конкурсу. Писанкарів попросили не розгубити традиції писанкарства та передавати їх своїм учням, аби традиція не обірвалася.

Про це стало відомо під час підбиття підсумків конкурсу у Волинському краєзнавчому музеї 26 квітня.
За словами заступника начальника управління культури і туризму Волинської ОДА Валерія Дмитрука, кожного року кількість учасників конкурсу - близько 70-ти охочих, тому за всі роки конкурсу писанкарів на Волині повинно бути дуже багато.

Організатори розповіли, що цього року писанки на конкурс подали 57 учасників із Луцька, Володимира-Волинського, Нововолинська, Ківерець, Локач, із сіл Луцького, Турійського та Старовижівського районів.

Активними учасниками конкурсу щороку є студенти Волинського державного училища культури і мистецтв імені Ігоря Стравінського, учасники студії «Писанки княжого граду» Володимир-Волинського педагогічного коледжу імені Агатангела Кримського та студії художнього дизайну «Берегиня» Ківерцівського центру дитячої та юнацької творчості та інші.

На конкурс подали понад 300 писанок, переважно з традиційними волинськими візерунками.
Найвищою відзнакою, призом імені Модеста Левицького, за високий рівень художнього розпису та популяризацію писанкарства на Волині нагородили керівника студії художнього дизайну «Берегиня» Ківерцівського центру дитячої та юнацької творчості Ольгу Лукашук.
За підсумками конкурсу визначили переможців: 1-е місце отримала викладач відділу образотворчого мистецтва Маяківської дитячої музичної школи Світлана Шуляк; 2-ге місце розділили керівник гуртка декоративно-прикладного мистецтва Центру науково-технічної творчості учнівської молоді Руслана Войтович та керівник гуртка образотворчого мистецтва Центру науково-технічної творчості учнівської молоді міста Луцька Дар’я Федорків; 3-тє місце віддали студенту Львівського національного університету імені Івана Франка Станіславу Волощенку, мешканці села Маяки Луцького району Ірині Нікітич та студентці Волинського державного училища культури і мистецтв імені Ігоря Стравінського Ірині Драгун.

Директор Художнього музею у Луцьку Зоя Навроцька зазначила, що Україна за своїми Великодніми традиціями не поступається жодній європейській країні, атрибутикою яких є керамічні баранці та зайчики, фігурне печиво та мереживні скатертини.

«В українців святкування Великодня – комплекс традицій, основою яких є писанка. Традиційні візерунки говорять про нас, як про прадавній арійський народ. Тому кожен орнамент писанки, навіть лаконічної, відточений глибиною віків. У стилістиці нічого зайвого – це класика», - розповіла мистецтвознавець.

За її словами, час минає, і кожен хоче внести свою часточку в малюнок, але забуває про те, що символ писанки – сонце і візерунки, які нам передались від предків мають сакральний зміст. Вона розповіла, що наші необдумані зміни в систему писанки можуть нанести шкоду, тому вона попросила вчителів-писанкарів, розповідати своїм учням про символіку і зміст писанки.
«Це сакральний предмет, магічний, такий, яким жонглювати і гратися не можна», - резюмувала Навроцька.














Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus