USD 40.95 41.35
  • USD 40.95 41.35
  • EUR 41.30 41.50
  • PLN 10.35 10.48

Ковельська гімназія втілює програму за підтримки Норвегії

13 Квітня 2016 08:46
Освітню програму «Демократична школа», яку адмініструє Європейський центр імені Вергеланда через координаторів проекту в Україні, втілюють у Ковельській міській гімназії. Про це повідомляє «Слово Волині».

Програма має на меті підтримати ініціативи шкіл та місцевих громад, спрямовані на впровадження демократичних змін.

“Потрібно змінюватися. Потрібно будувати наш навчально-виховний процес на демократичних засадах. Потрібно відкривати нашу школу для громади. І налагоджувати такі міцні партнерські стосунки між всіма членами нашої громади і нашою гімназією. Це не лише партнерство на рівні громади нашого міста. А й, важливо, що ми знаходимо партнерів в Україні. І програма дає нам можливість співпрацювати зі школами у різних регіонах України”, - говорить директор Ковельської міської гімназії Олена Вальчук.

Участь у проекті вже активізувало учнівське співуправління гімназії. Лише в березні, відколи програма стартувала, гімназисти започаткували проекти “Великодні свята” та “Зробимо подвір'я гімназії квітучим”. Активно триває в навчальному закладі і дискусія на тему: “Якою повинна бути шкільна форма гімназистів?”.



“Я хочу, щоб наша форма була темно-синього кольору і однакова для всіх. Також, оскільки наша гімназія претендує на ім'я Олени Пчілки, було б дуже гарно, якби на формі були елементи вишиванки з орнаментом Олени Пчілки...”, - каже учениця гімназії Софія Вальчук.

“На наступному тижні вже має бути завершення даного проекту. Ми вивчали думку громадськості, учнів, вчителів та батьків. В нас знімається відеоролик, який ми покажемо, розроблений план самої презентації. У нас відбудеться показ моделей шкільної форми. Тобто - учні представлять той варіант шкільної форми, який би вони самі хотіли би мати і з гордістю носитимуть ”, - розповідає педагог-організатор Ольга Черняк.

В рамках проекту учні, батьки та вчителі спільно визначали і потребу демократичних змін у гімназії.

“Нам було запропоновано оцінити різні аспекти нашого шкільного життя. Найцікавіше було оцінювати учнівське співуправління, бо ми є його учасниками. Ми оцінили його на четвертому рівні, тоді як наші вчителі визначили лише другий рівень. Тому було дуже цікаво поспілкуватися і подискутувати з ними на цю тему. Ми дійшли компромісу, що наша гімназія перебуває між другим та третім рівнем демократизації. І це означає, що нам є ще куди рости...”, - говорить учениця міської гімназії Альона Сарапіна.

В гімназії переконані: демократизація школи сприятиме і формуванню світогляду громадянина. А саме такими хочуть тут бачити кожного із своїх випускників.

“Ось цей мікросоціум — школа, це певний старт для кожного. І ті правила, які вона тут грає і бачить, як вони діють, ті рішення, які вона приймає і за які несе відповідальність, те, що вона хоче змінити і змінює, проявляючи ініціативу — все це допоможе у подальшому житті цієї молодої людини. Яка буде відповідальною за свої рішення та вчинки. А це головне — бути відповідальним за все, що ти робиш і за ті рішення, які ти приймаєш..”, - каже директор Ковельської міської гімназії Олена Вальчук.

Трирічна програма “Демократична школа” реалізується в Україні Міністерством освіти і науки, Радою Європи за підтримки Міністерства закордонних справ Королівства Норвегія.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
axabnrg Показати IP 26 Квітня 2016 16:05
«Децентралізація освіти у Польщі: досвід для України»: http://decentralization.gov.ua/pics/attachments/2016-02-16-Poland.pdf

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus