USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

Кондиціонери шкодять довкіллю, ‒ експерт

23 Липня 2012 15:27
Багато кондиціонерів, які ввозяться та експлуатуються в Україні, містять фреон R-22, який є шкідливим для довкілля. Цим Україна порушує взяті на себе міжнародні зобов’язання, стверджують екологи.

Про це пише «Українська правда. Життя» з посиланням на «Радіо Свобода».

У Міністерстві екології погоджуються, що Україна перевищує квоту на шкідливі фреони, проте запевняють, що роблять усе можливе, щоб виправити ситуацію.

Кондиціонери, які імпортуються до України, переважно працюють на двох видах фреонів: R-22 та R-410. R-22 – це гідрохлорфторвуглевод. Коли він потрапляє у повітря, його розщіплює ультрафіолетове сонячне проміння. У результаті – у стратосферу виділяється хлор. Він вступає у реакцію з озоном, зменшуючи його кількість.

Як наслідок – озоновий шар зменшується і ультрафіолетове проміння потрапляє на поверхню землі, спричиняючи екологічні проблеми. Що ж до фреону R-410, який є доволі новою розробкою, то жоден з його компонентів не містить хлору. Відтак, він вважається безпечним для озонового шару.

Ще у 1987 році міжнародна спільнота підписала так званий Монреальський протокол щодо зняття до 2030 року з виробництва матеріалів, які руйнують озоновий шар.

Монреальський протокол тоді підписав і Радянський Союз. А у 1991 році Україна, Білорусь та Росія підтвердили правонаступництво.

Попри це, придбати кондиціонер із фреоном R-22 в Україні сьогодні не є проблемою. Він виявився у першій же фірмі, яка займається продажем та монтажем охолоджувальних систем, до якої звернулися кореспонденти.
«Можна підібрати і на 22-му фреоні, – сказав кореспонденту продавець-консультант. – Але ті, що дорогі, майже всі вже йдуть на 410-му фреоні. 22-й фреон уже заборонили в Європі через те, що він руйнує озоновий шар».

«Є різні види фреонів. Наприклад, R-22, який дійсно шкідливий для навколишнього середовища, – розповідає заступник міністра екології Дмитро Мормуль. – Років 10 тому в Україну були завезені великі охолоджувальні установки, які використовують шкідливі фреони. Ми працюємо з експертами, вони готові виділити міжнародну допомогу, щоб Україна змогла продемонструвати на пілотних проектах, як це замінити для промислового виробництва. А після цього ми могли б вимагати заміни (кондиціонерів зі шкідливими фреонами) у компаній, які їх використовують».

Екологи ж заявляють, що в Україні взагалі відсутня система контролю, як за ввезенням кондиціонерів зі шкідливими фреонами, так і за утилізацію відпрацьованих охолоджувачів повітря.

Голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко наголошує, що у багатьох країнах компанії відповідають за утилізацію відпрацьованих кондиціонерів, чого в Україні немає.

«Ця проблема може бути розв’язана лише через запровадження цілої системи контролю за ввезенням, обслуговуванням, а потім утилізацією кондиціонерів, – вважає Тетяна Тимочко. – Це може бути врегульовано державними органами. Але, на жаль, Міністерство екології та природних ресурсів України не приділяє цьому належної уваги. Йдеться про обмеження тих застарілих кондиціонерів, які переважно використовуються в Україні».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus