USD 41.05 41.38
  • USD 41.05 41.38
  • EUR 41.30 41.55
  • PLN 10.55 10.70

Колесо історії: Волинський Губків

15 Жовтня 2016 13:25
Губків – сьогодні невелике село на сході історичної Волині. Вперше згадується не початку XVI століття як зруйноване татарами укріплення. Саме ті давні мури й досі вражають мандрівника своєю старовиною і загадковістю. У ХІХ столітті, коли краєм подорожував художник Наполеон Орда, мури були краще збережені. Він зробив гарний малюнок з виглядами старовинних руїн, що височіють над водами річки Случ, - пишуть Хроніки Любарта.

Губків, як це часто бувало з невеликими містечками з замком, часто переходив з рук у руки. Так, з початку XVІ століття володіли місцевим замком магнати Семашки, а з XVІІ століття замок перейшов до могутніх Даниловичів, від них – до Цетнерів. Після заміжжя Терези Теофілі Цетнер за Юзефом Потоцьким містечко стало власністю представників роду Потоцьких. Син Юзефа Франциск Салезій 1744 року продав Губків магнату Станіславу Любомирському.

1708 року губківський замок зруйнували шведи, а місто занепало, перестали проводитися ярмарки і торги. Пізніше містечко ледь не припинило своє існування через те, що чума «викосила» значну кількість населення. Приблизно в той час була збудована церква Параскеви, яку спалили у 1943 році нацисти. Сьогодні руїни старого замку ще приваблюють зацікавлених мандрівників.
Губківський замок на малюнку Наполеона Орди. Зображення з Вікіпедії
Руїни замку в наш час. Фото rbrechko.livejournal.com
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Духовний Показати IP 15 Жовтня 2016 20:50
А де це воно є?
Духовний Показати IP 15 Жовтня 2016 20:50
А де це воно є?
А до Духовний Показати IP 15 Жовтня 2016 21:20
воно є в Губкові над річкою Случ.
Ось Показати IP 15 Жовтня 2016 21:18
і так то є. Історія дивиться на нас а ми того не бачимо.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus