USD 41.15 41.45
  • USD 41.15 41.45
  • EUR 41.30 41.55
  • PLN 10.55 10.70

«Книжка як незапланована дитина»: про нову збірку на Волині. ФОТО

8 Листопада 2013 18:04
Уже свою п’яту поетичну книжку представила у Луцьку літературознавець, доцент кафедри української літератури Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, поетеса Галина Яструбецька. Назва новинки – «Яшмове серце». Зустріч зі студентами, викладачами та усіма шанувальниками слова відбулася в рамках Тижня Інституту філології та журналістики найбільшого навчального закладу Волині.
Форма презентації була обрана вдало, адже усі охочі могли висловити власне бачення поезій Галини Яструбецької. Так, науковець Вікторія Сірук розповіла, що творчість поетеси з Волині – це «пригорщі пізнань», від прочитання яких отримуєш високу естетичну насолоду. Також дослідниця особливу увагу присвятила дебютній збірці Галини Яструбецької «Memorioglifika». Зокрема вже у ній авторка дошукувалася і аналізувала в оригінальній формі навколишній світ.
Завідувач кафедри української літератури СНУ імені Лесі Українки Ірина Констанкевич зізналася, що поезія Галини Яструбецької стала для неї справжнім відкриттям і великим дивом. Також побажала їй нових цікавих збірок і подальшого окрилля: «Саме такою, як ви, повинна бути жінка: багатогранна, цікава, казкова».

Професор Віктор Давидюк заявив, що не любить презентацій, оскільки на них слід говорити лише компліменти, тому одразу перепросив, що буде критикувати. Оцінка науковця усе ж була позитивною. Стосувалася важливих цінностей, які втрачаємо. Так, у книжці «Поліський пілігрим» Галина Яструбецька багато уваги приділила батьківському дому та батьківщині. Людина виростає і рідні пороги відходять у забуття.

Сама поетеса подякувала долі за послану філологічну дорогу, хоча наголосила, що не забула важкої фізичної роботи: «Мама не визнавала на городі техніки і мене привчала до праці. Нині ж глобалізація забирає у людини справжні цінності». Свою останню книжку, «Яшмове серце», порівняла із незапланованою дитиною. Оскільки останнім часом була зайнята багатьма іншими справами, тож спеціально не було задуму видати збірку саме зараз. Інтригуюча назва взята із твору відомого китайського письменника Лі Бо. «Яшмове серце – ніколи не розлюбить і не зрадить», - зацитувала Галина Іванівна.
Своїми оцінками після прочитання поезій письменниці-волинянки поділилися викладач університету Світлана Богдан, художниця, ілюстраторка «Яшмового серця» Наталія Кумановська, студенти Галина Микитюк і Оля Олійник, публіцист Ігор Ольшевський.






Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Ду Фу Показати IP 8 Листопада 2013 18:42
Когда-то очень давно при совместном распитии горячего рисового вина Ли Бо сказал мне: Уважаемый Ду Фу. Каждый житель Поднебесной, от Императора до простого пастуха, знает, что значат выражения Яшмовое Сердце, Нефритовый Стержень и т.п., поскольку выражения эти давно стали общеизвестными и популярными))) Анекдот в тему: Прочитав "Дао Любви" Чжан Чжунланя, дворник Василич трижды послал коллегу на нефритовый жезл и дважды - в пещеру божественного лотоса.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus