USD 41.55 41.85
  • USD 41.55 41.85
  • EUR 41.65 41.95
  • PLN 10.62 10.85

Історія України буде у коміксах. ІНТЕРВ'Ю

22 Березня 2013 08:31
Видатні культурні діячі та художники працюють над створенням коміксів з історії України.

«Немає більш заплутаної та суперечливої науки, ніж історія України. Перелік князів, гетьманів та письменників, окремі території, різні завойовники - усе це не дає відповіді на просте запитання - що ми, українці, робимо на цій землі уже кілька тисяч років?», - йдеться на сторінці проекту у соціальній мережі Facebook.

Автори проекту брати Капранови пояснюють, що саме тому виникла ідея створити простий і зрозумілий комікс, який об'єднав би Україну від кіммерійців до Незалежності й від Закарпаття та Волині до Криму і Слобожанщини.

До слова, усіх охочих допомогти автори ідеї запрошують уподобати сторінку проекту на сайті Idea X.

Зокрема у коментарі для «ВН» брати Капранови розповіли, що проект створення коміксу з історії України триває вже другий рік. Наразі він знаходиться у стадії створення малюнків, над якими працює «своєрідна збірна України» - шість художників.
Так, портрети історичних осіб створює Юрко Журавель, комікси - Олег Коллар (Миколаїв), Олександр Бронзов (Чернігів), Олександр Костенко (Дніпропетровськ), Єгор Стрєлков (Крим), Юрій Васін (Вінниця).

Усю історію України від трипільців до Незалежності вмістили на 40 розворотів. На кожному - текст, портрет, мапа з поясненнями та два коротких комікси, які ілюструють цікаві і показові моменти.



Як виникла ідея створення коміксів з історії України?

Брати Капранови:
Ідея коміксу виникла у нас, коли молодший син складав ЗНО з історії. Він запитав: «Батьки, а як усе це запам'ятати?». Ми подивилися матеріали - і справді, історія України сьогодні є мішанкою з князів, гетьманів, письменників, різних територій, різних окупантів та великих білих плям розміром у століття. Таку історію неможливо зрозуміти, крім того не може народ та країна мати таку історію - інакше незрозуміло, що ми, українці, робимо на цій території кілька тисяч років - хіба що спостерігаємо за тим, як різні окупанти воюють поміж собою. Крім того є золоте правило - якщо ти не можеш коротко розповісти про свою науку, значить ти сам не знаєш, чим займаєшся, воно стосується й істориків.

Саме тому ми вирішили створити коротку, притомну і зрозуміли книжку, яка була б легко сприйнята як дітьми, так і дорослими. Ми не робимо історичних відкриттів, не створюємо нових теорій, а тільки використовуємо історичні дослідження.

Із ким із істориків ви консультуєтесь?

Ми консультуємося з провідними істориками: зокрема з Петром Кралюком (Острозька академія), Володимиром В'ятровичем, Олександром Палієм, з кримськотатарськими істориками. Вперше ми подаємо історію кримських татар як невід'ємну частину української історії - адже образ «ворога», який зліпили з кримських татар російські та радянські історики, конче треба ламати. Усі перемоги українці здобували в союзі з кримськими татарами, а поразки - коли цей союз розпадався.

Хто фінансуватиме цей проект?

Звісно, найвразливіша частина проекту - гроші. Адже ми, письменники, звикли працювати задарма, але художники, верстальники, картографи потребують оплати. Це досить дорогий проект - на все це потрібно близько 80 тисяч гривень. Тому будемо вдячні тим, хто знайде можливість підтримати унікальну працю і зробити так, щоб наші діти знали, ким були і що робили їхні діди-прадіди.

Чи плануєте під час туру з презентацією коміксу приїхати й до Луцька?

Звісно! Куди ж ми без Луцька.

Підготувала Іванна Мартинів
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus