USD 41.05 41.38
  • USD 41.05 41.38
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.53

Фронтова пісня стала другою гвинтівкою,-мистецтвознавець.ФОТО.ВІДЕО

8 Травня 2013 15:42
Другий фронт Великої вітчизняної війни – фронт мистецький. За часи війни на території Радянського Союзу діяло 4 тисячі театрально-концертних бригади, які дали понад мільйон концертів в тилу та на фронті.

Німецькі офіцери, навіть прослуховуючи репертуар пісень на військовому радянському радіо, визначали, коли війська РА готуються йти в атаку. Пафосні мелодії та концерти в військових частинах свідчили про те, що завтра війська йдуть в наступ.

Про це розповіла під час літературно-мистецького вечора «І музи тоді не мовчали» в обласній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки головний бібліотекар відділу літератури з питань мистецтва Зоя Алексійчук 8 травня.

Мистецтвознавець наголосила, що незламна воля захисників вітчизни, закарбована у кожній з безсмертних з сторінок великого літопису Великої вітчизняної війни, втім особливо емоційні та хвилюючі мистецькі сторінки воєнного літопису. За її словами, артисти долали фронтовий шлях разом з рядовими солдатами і зробили свій вагомий внесок у справу перемоги.

«Другий фронт – мистецький, у перші дні війни став просто унікальним явищем – більшість театрів не тільки не закрились, а й розширювали свій репертуар. Для підтримання незламності духу виступали у військових частинах, госпіталях та землянках. Усього за роки війни було створено понад 4 тисячі театрально-концертних бригад, у складі яких було 45 тисяч артистів – це ціла армія. Під кулями, ризикуючи життям, піднімаючи бойовий дух своїми виступами, вони дали на фронті та в тилу 1,5 мільйона концертів», - розповіла головний бібліотекар.

За її словами, фронтова пісня в часи війни була другою гвинтівкою, а німецькі розвідники систематично прослуховували репертуар радянського радіо та виявили, що коли в ефірі з’являлось більше пафосної та патріотичної пісні – значить загін готується до наступу.

Мистецтвознавець розповіла про авторів музики та слів найпопулярніших пісень того часу. Вона вважає, що пісня, від якою й зараз навертаються на очі сльози, у часи війни була хорошим стимулом та підтримкою бойового духу солдат.

Виконавиця пісні «Синій платок» Клавдія Шульженко стала «зіркою», припускає Алексійчук, завдяки пісні, яку полюбили солдати, а її концертний образ у жіночній сукні та на підборах давав надію на світле майбутнє та швидку перемога над загарбниками.

Виконавиця відомих «Валєнків» та «Катюши» Лідія Русакова, за словами ведучої, в зимову пору на лижах пересувалась від однієї військової частини до іншої та дійшла, разом з визволителями, до самого Берліна.

Відома пісня «Журавлі» у виконанні Марка Бернеса стала останньою піснею у його житті, але саме у його виконанні вона досі викликає бурю емоцій у людей різного віку.
Найвідоміші воєнні пісні у сучасній інтерпретації виконали Ірина Котлицька, Дарина Зубчук та Вікторія Чайка.





Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus