USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65

Експерт розповів, як «Роттердам+» впливає на зарплату волинських гірників

24 Листопада 2016 14:56
Колишній Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), Андрій Герус заявив, що введення формули «Роттердам+» призвела до зниження фактичної зарплати гірників.

Про це Андрій Герус написав на своїй сторінці у Фейсбуці.

З його слів, з моменту введення «Роттердаму» і стрімкого підвищення тарифів ТЕС на одній з шахт ДП «Волиньвугілля»:

1. Не прийшло жодної одиниці нового обладнання.

2. Задля економії електроенергії у деякі вихідні не видобували вугілля. Саме у вихідні шахтарі мали можливість заробити більше, бо платиться подвійна ставка.

3. Через борги за електроенергію відбувались відключення шахти і зупинки подачі вугілля. План виконувати у таких умовах неможливо.

4. Фактична зарплата на руки не збільшилась, а знизилась.

5. Але і її кожен раз треба здобувати з боями. Заборгованість із виплати зарплати – 2-3 місяці.

«Ви можете сказати, що ці шахти ж збиткові. Не живіть шаблонами. Вони були збиткові до активної фази «Роттердаму+». Собівартість на ДП «Волиньвугілля» біля 2 000 гривень за тонну. Різниця покривалась дотаціями з бюджету. Але тарифи ТЕС у жовтні-листопаді покривають ціну вугілля у 2 300-2 500 гривень», – пояснив фахівець.

Герус зазначив, що тепер шахтарі видобувають більш дорожчий продукт, їх праця стала ціннішою. Але фактична зарплата знизилася.

«Але покращилося життя Рената Ахметова, власника ДТЕК: №1 списку найбагатших українців. У цьому ж списку найбагатших №4 – Петро Порошенко, який обіцяв жити по-новому та деолігархізацію. Дмитро Вовк поки не входить до списку найбагатших українців. І нехай би собі збільшували статки і далі, якби виграли якусь конкуренцію, придумали новий продукт чи вийшли на новий ринок. Але банальна схема з чиновниками: прикрились шахтарями, але обібрали всіх, зокрема й тих же шахтарів. Тарифи вугільній тепловій генерації +100%, зарплати шахтарів – 5,4 %. Ну і бонус шахтарям – підвищені тарифи на е/е. Ось така реформа», – зазначив фахівець.

Він додав фото квитанцій щодо зарплати одного із гірників:

вересень 2015 року, коли ціни вугілля «Роттердам+» не було, 6 416,39 грн (8 077,03 грн «грязними»)

вересень 2016 року після введення «Роттердаму» зарплата становила 6 069,78 грн (7 634,94 грн «грязними»). Тобто на 5,4 % нижче, навіть без врахування інфляції, - наголошує Герус.
Нагадаємо, нещодавно голова Волинської облради, засновник Фонду «Тільки разом», член президії політради партії УКРОП Ігор Палиця розповідав, що з незрозумілих причин нинішня влада дозволила олігарху Рінату Ахметову продавати українським громадянам та підприємствам вугілля в електричному тарифі за ціною голландського Роттердаму. Таким чином після останнього підвищення цін на електроенергію її вартість для споживачів І класу стала на 1 цент за кіловат вища, ніж у Західній Європі. «Нам сьогодні дешевше і простіше зупинити всю нашу генерацію і купувати електроенергію у Західної Європи», – наголосив голова Волинської облради.

Нагадаємо, у березні Національна комісія з регулювання енергетики і комунальних послуг затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Це ціна, за якою ТЕС продають електроенергію в ринок. У ній, зокрема, враховується ціна на вугілля. Відповідно до нової методики, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахується за формулою "вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну". Через застосування нової формули теплові генерації, в тому числі генерації ДТЕК Ріната Ахметова, який за роки президентства Віктора Януковича фактично став монополістом на енергетичному ринку, і державне "Центренерго", стали продавати електроенергію на 15-20% дорожче, а на "Роттердам+" подали до суду.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
але Показати IP 24 Листопада 2016 15:04
собі зарплату можновладці підвищили !
нелучанин Показати IP 24 Листопада 2016 16:02
проблеми трохи глибші, ніж поверхово описав пан експерт. і головна причина - низька продуктивність праці, зумовлена відсутністю сучасного обладнання. причина цього - злодійська політика керівництва шахт, які не вкладали ламаного гроша у розвиток виробництва. а щодо "низької" собівартості вугілля - порівняйте з вартістю південно-африканського.
Анонім Показати IP 24 Листопада 2016 19:30
Ніпаняла. Це расчьотка із Рассіі? Чи з українського державного підприємства? Невже за 20 літ не можна робити розрахункову програмку українською? Чи як у бухгалтерії працюють так і у забої?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus