USD 41.55 41.85
  • USD 41.55 41.85
  • EUR 41.65 41.95
  • PLN 10.62 10.85

Дослідники: кількість викладачів в університетах скоротять.ДІАГРАМИ

19 Квітня 2013 10:21
Якість вищої освіти в Україні може значно знизитись, якщо кількість студентів на одного викладача збільшать до 18, адже результатом може стати скорочення близько чверті викладачів.

Про це повідомили у Центрі дослідження суспільства.

За підрахунками Центру дослідження суспільства, ініційоване Президентом збільшення показника кількості студентів на одного викладача до 18 призведе до скорочення щонайменше чверті викладачів.

Зараз у середньому норматив коливається на позначці 9-13 студентів на одну штатну посаду науково-педагогічного працівника залежно від спеціальності. У розвинутих країнах цей показник різниться від 8,8 у Швеції до 19,6 у Чехії, а середній показник розвинутих країн становить 14,9 студентів на одного викладача.

Однак ці цифри не можна порівнювати з українськими з двох причин. По-перше, вони не є нормативними, тобто цей показник не слугує для визначення кількості посад в університетах, як це відбувається в українських ВНЗ. У західних країнах цей показник вимірюється пост-фактум на основі наявної статистики, а не встановлюється як обов’язковий норматив.

По-друге, українські студенти мають суттєво вище навантаження, ніж їх західні колеги. Якщо українські студенти-бакалаври мають 30 аудиторних годин на тиждень, то в західних університетах цей показник становить не більше 16 годин. А отже, сама кількість аудиторних годин в українських вишах є більшою і викладачі повинні ці години вичитувати.

Центр дослідження суспільства закликає відмовитись від збільшення нормативу, адже скорочення кількості викладачів призведе до збільшення навантаження на тих, хто залишиться на посадах, що, своєю чергою, знизить якість вищої освіти.

Водночас, Центр дослідження суспільства звертає увагу на неефективність самого нормативу співвідношення студентів та викладачів.

По-перше, кожен викладач при оцінці знань на сесії мусить зважати на норматив, адже відрахування студентів (тобто зменшення їх кількості) веде до зменшення кількості виділених для кафедри посад.

По-друге, кількість наданих посад згідно з нормативом ніяким чином не корелює з загальним навантаженням, яке повинна забезпечити кафедра за тою чи іншою навчальною програмою. Адже для викладача час витрачений на підготовку та проведення лекції для потоку в 30 чи 130 студентів є однаковим.

«На нашу думку, лише відмовившись від нормативів співвідношення, можна поліпшити ситуацію. Кількість посад, потрібних університетам, повинна залежати від реального навантаження викладачів, потрібного для забезпечення якісного виконання навчальної програми», - зазначають у Центрі.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus