USD 41.15 41.45
  • USD 41.15 41.45
  • EUR 41.30 41.60
  • PLN 10.60 10.80

На Волині бійців АТО вчили агробізнесу

28 Січня 2017 16:26
В інтеграційному центрі «Замлиння», що на Любомльщині, в ці дні відбувається Перший агрофорум «Аграрії – потенціал України. Вектор на експорт». Унікальність заходу в тому, що його цільовою аудиторією є учасники АТО, демобілізовані та інваліди війни з усієї Волинської області. Спікерами виступають представники успішних підприємств Польщі та України, урядових/неурядових організацій, які досягли значних результатів у сфері агробізнесу.

Організатори заходу благодійний фонд «Вектор соціальної ініціативи» (БО БФ «ВСІ»), Генеральне консульство Республіки Польща в Луцьку, Інтеграційний центр «Замлиння», зокрема зазначають, що програма перебування носить також релаксаційний характер, оскільки учасники матимуть можливість відпочити серед мальовничої поліської природи та займатися із психологами.

Відтак, в перший день форуму 26 січня спілкувалися з учасниками представники Любомльщини – начальник управління агропромислового розвитку Андрій Грижак та заступник директора Світлана Васейко. Зустрічав же гостей у своєму обійсті Ян Бурас, керівник інтеграційного центру «Замлиння». Панотець провів екскурсію територією закладу, розповів про те, як створювався центр, описав перспективи його розвитку.



Другого робочого дня до роботи приєдналися фахівці, які мають успішний досвід ведення агробізнесу на Волині – Руслан Хоміч, заступник голови Асоціації фермерів та приватних землевласників Волині, Віталій Захарчук та Назар Ющук, представники компаній, що займаються вирощуванням, переробкою та експортом плодово-ягідної продукції.

- Сьогодні ми не приїхали розповідати хлопцям про власний досвід чи рекламувати свої підприємства, - пояснює Віталій Захарчук. – Ми хочемо поділитися досвідом, передати свою знання про ринок праці в сфері ягідництва на Волині та донести до всіх те, що він незаповнений. Тут існує перспектива розвитку, оскільки європейці зараз спрямовують свій погляд в наш бік. По-перше маємо вільні землі, по-друге – робочу силу, причому досить дешеву. Вони не хочуть працювати вручну, а якщо й роблять це – то їх праця коштує набагато дорожче, як праця українців. Плюс природні катаклізми, від яких потерпають врожаї. Для прикладу, в минулому році в декількох країнах Європи не вродила малина, відповідно був її дефіцит, ціни піднялися тощо.

Про особливості ведення агробізнесу в країнах Європи розповіли учасникам форуму польські експерти, котрі прибули до Замлиння сьогодні 28 січня. Завершиться робоча програма взавтра проведенням круглого столу на тему: «Розвиток малого та середнього агробізнесу України. Експортний потенціал».

В останній день форуму 30 січня учасники підведуть підсумки, визначаться із подальшим форматом проведення подібних заходів, адже як стверджує представник благодійного фонду «ВСІ» Наталія Чуль, ця зустріч не остання, наступна буде проведена в Луцьку. Згодом за результатами роботи будуть відібрані п’ять осіб, котрі зможуть побувати в Польщі, перейняти на місці досвід успішних польських агропідприємств.

- Ідеально було якби хоча б половина із присутніх тут знайшла своє місце в цій сфері, відкрили власну справу чи створили маленьке господарство, що приносить прибутки, - ділиться пані Наталя. – Також хочеться вірити, що з допомогою польських колег, декому вдасться налагодити співпрацю та експортувати продукцію за кордон.



Анатолій Задорожній
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Самогон Показати IP 28 Січня 2017 16:56
Як правильно гнати і коноплю садити
бандерівець Показати IP 28 Січня 2017 18:00
хто Хомич -успішний аграрій? Такий самий як і Собуцький бездарний!)) Тільки язиками ляпати і моркву замість буряків копати в мороз))
Віктор Показати IP 28 Січня 2017 18:32
Коли в Луцьку буде такий семінар? Дуже хочу на нього попасти! Будь ласка,наперед повідомте про дату у Фейсбуці на сторінки Спілки воїнів АТО Волині (голова Луцької спілки Кобилинський Олег).
51 омбр Показати IP 28 Січня 2017 19:46
А Кобилинський замполіт що щей в АТО був ,ще може й під* градами.*
я - ми Показати IP 30 Січня 2017 12:20
Дуже класний захід побільшеби таких. Щоб побільше людей могли пройти такі тренінги

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus