USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.10 41.50
  • PLN 10.36 10.50

Держава чи громада: кому віддадуть бурштин?

2 Березня 2017 17:06
Місцеві громади повинні мати виключне право на видобуток бурштину. Про це народні депутати говорили журналістам програми «Питання до обраних», інформує видання «Правда».

«Треба питання видобутку бурштину віддавати територіальним громадам. Людям, які там живуть, а не давати можливість заводити якісь монополії, свої кишенькові фірми», - зауважив позафракційний депутат Віталій Купрій.

Представниця Народного фронту Вікторія Сюмар додала, якщо сама громада буде отримувати зиск з цього, то вона буде зацікавлена в тому, щоб стежити за тим, щоб видобуток відбувався прозоро.

Народні депутати наголошували, що видобуток мають право вести не лише державні компанії. Головне, щоб видобуток вівся без порушень, зі сплатою податків до бюджету. Разом з тим, зараз держава чинить опір компаніям, які хочуть видобувати бурштин.

«Волинська облрада прийняла рішення, зробила так, що комунальне підприємство отримало ліцензії на видобуток бурштину. Після цього це підприємство отримало кримінальну справу, обшуки, вилучення документації. Влада однозначно не зацікавлена в цьому», - навів приклад Віталій Купрій.

«Якщо сьогодні все монополізує держава, а ті користувачі ліцензій, які зараз є, нічого не отримають, то це буде велика проблема. Будемо бачити тіньовий видобуток», - додав позафракційний депутат Сергій Тарута.

На думку представника Блока Петра Порошенка Борислава Розенблата державна монополія себе не виправдала, оскільки дозволила ганебний незаконний видобуток бурштину по всій території Полісся.

Депутати говорили, що зламати такі тіньові схеми буде дуже важко, бо покривають незаконний видобуток бурштину силові структури та багато високо посадовців.

Більшість опитаних депутатів виступають за законодавче врегулювання проблеми видобутку бурштину. Проте постає питання, навіщо це робити, коли в Україні вже давно на законодавчому рівні розроблений та затверджений механізм видобутку всіх корисних копалин? Мова йде про Кодекс України про надра. Сама є процедура отримання спецдозволів на видобуток корисних копалин регламентується дією Постанови Кабінету Міністру України №615.

«Чому ж тоді народні обранці так хочуть створити особливий закон для бурштину? Керуючись такою логікою, потрібно буде створювати окремі законодавчі акти на видобуток піску, води і т.д.? Тож, чому нардепи не читають вже існуючих законів і так воліють створити особливі умови саме для ринку сонячного каміння?» - зауважує видання.
Як повідомлялося раніше, голова ОДА Володимир Гунчик нав’язує Волині збиткову схему видобутку бурштину.

Так, участь в пілотному проекті з рекультивації земель, порушених під час видобутку бурштину, зі слів голови Волинської ОДА, дасть Волині десяток тисяч робочих місць та від 300 до 500 мільйонів гривень прибутку на рік. Проте, навіть при «мінімалці» в 3200 гривень для робочих, таке підприємство буде збитковим, враховуючи що на самі зарплати потрібно буде 600 мільйонів на рік.

Варто нагадати, з ініціативи Володимира Гунчика 15 лютого більше десятка озброєних автоматами осіб у бронежилетах прийшли в будівлю Волинської облради й забрали документи, пов'язані з ліцензією "Волиньприродресурсу" на видобуток бурштину. Зауважимо, КП «Волиньприродресурс» отримало ліцензії на розробку родовищ бурштину, торфу і міді, що дозволяє до кінця року отримати на підприємство прибуток в розмірі від 500 мільйонів до мільярда гривень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Alex Показати IP 2 Березня 2017 17:29
Зробіть нормальний ринок землі, щоб кожен володіючи своєю землею міг робити з нею і її надрами все що побажає і всі питання та проблеми зразу відпадуть! А то як не один хоче загребсти під себе той бурштин то інший...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus