USD 41.30 41.70
  • USD 41.30 41.70
  • EUR 41.20 41.65
  • PLN 10.80 10.93

ДАІ та комунальники ніяк не розберуться з дорогами

30 Листопада 2011 15:57
Державтоінспекція Волині запевняє, що комунальні підприємства області не підготувались як слід до зими. Натомість комунальники стверджують, що майже вся техніка і матеріали - готові.

Дослідження з цього приводу спеціально для ІА «Україна Комунальна» провели журналісти рівненського агентства «Четверта влада».

Справжню перевірку твердженням одних та інших може провести лише сніжна і морозна зима. Журналісти ж перевіряли готовність міста до зимових негод на дорогах, з'ясовуючи, з якими запасами техніки та матеріалів комунальники налаштовані зустрічати зиму.

«Перевірка готовності шляхових організацій області до роботи у зимовий період показала, що вони не в повній мірі забезпечені як пально-мастильними матеріалами, так і запчастинами. Наша служба оцінила цей стан як повністю не готовий до зими», – запевнив старший інспектор сектору УДАІ УМВС в області Олександр Паламарчук.

На основі спілкування з інспекторами ДАІ, журналісти склали порівняльну таблицю зауважень даішників до комунальників області:



Зокрема журналісти зазначають, загальна протяжність доріг на Волині складає 6203 кілометри.

Дорожники області кажуть, що в районах прозвітувалися про готовність, проте за сільські вулиці вони не впевнені.

«До початку опалювального сезону нам з районів звітували, що все стовідсотково готове», – розповів заступник начальника управління житлово-комунального господарства Волинської ОДА Василь Козак.
Однак додав, що по сільських дорогах у нього немає інформації. Мовляв, цим займаються райдержадміністрації.

Тож, як стало відомо, управління ЖКГ облдержадміністрації тільки вибірково перевірило готовність до зими. Так, в їх звітах «є відповідні матеріали, що підтверджують готовність».

«Техніка працюватиме в області. Дороги державного значення, а їх 752 кілометри, - забезпечені повністю», - зауважив заступник начальника з експлуатаційного утримання автодоріг Служби автомобільних доріг в області Юрій Ришкевич.

«На місцеву мережу можливо щось і не вистачає. У нас є першочерговість посипання та очищення. Якщо дороги державного значення ми прибираємо, тоді направляємо цю техніку на місцеву мережу – обласні дороги, районні, сільські. На дорогах державного значення є своя техніка, а по райавтодорах у кожному районі - своя. Якщо вони не встигають, то до роботи підключаємо і техніку, яка обслуговує державні дороги. Окрім того, залучається і техніка інших підприємств, з якими ми підписали договори», - додав він.

Щодо готовності техніки та матеріалів обласного центру, комунальники запевняють, що ті - теж готові. Однак можуть бути проблеми, якщо випаде багато снігу.

«Вся техніка на ходу», – запевнив директор департаменту житлово-комунального господарства Луцької міської ради Іван Кубіцький.

«Щодо пально-мастильних матеріалів, то, якщо нам сьогодні потрібно заправити і 1000, 200 чи 500 літрів – ми їх маємо. Окрім того, є договори із АЗС, – ми маємо відкриті картки для заправки транспорту», - пояснив він.

За інформацією, отриманою від директора департаменту Луцького ЖКГ, журналісти склали таблицю готовності Луцька до зустрічі зими.


У Луцьку, очевидно, так само як і в переважній більшості міст України, для посипання доріг і тротуарів використовують найдешевшу піщано-сольову суміш та гранітний відсів в деяких містах.

За інформацією, яка прозвучала на прес-конференції в Ужгородському прес-клубі у лютому цього року, альтернативою піску і солі європейські вчені та підприємці називають хлорид магнію – природний мінерал, поклади якого є зокрема в Україні, Росії та Німеччині.

Німецькі підприємці переконують, що цей мінерал кращий і для навколишнього середовища, і для взуття, і для автомобілів, – яким шкодить сіль. Проблема тільки в тому, що вартість сучасних посипальних засобів, які використовують у Європі, за словами російських комунальників, у 4-10 разів вища від традиційних.

Утім виробники цих засобів переконують, що насправді, якщо підрахувати шкоду від солі, витрати на очищення навесні каналізацій та доріг від піску, - протиожеледні реагенти нового покоління в кінцевому підсумку не будуть дорожчими.

Однак у Луцьку, і, вочевидь у переважній більшості міст України, таких детальних порівняльних досліджень місцева влада не проводила і не оприлюднювала.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Аклуроб Показати IP 1 Грудня 2011 02:23
А чи готові до боротьби з борульками. Особливо у центрі. Чи має третій ЖЕК машину з люлькою, щоб безпечно очищати дахи від борульок і ремонтувати криші?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus