USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.55 10.74

Чи з’явиться новий транскордонний перехід на Волині

1 Листопада 2013 16:30
Перешкодою на шляху відкриття міжнародного пункту пропуску Адамчуки - Збереже є висока вартість будівельних робіт.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії Волинської облради з питань міжнародного співробітництва, зовнішньоекономічних зв’язків та інвестицій, що відбулося 1 листопада.

Депутат Богдан Дівнич поцікавився в начальника управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції облдержадміністрації Андрія Ломаги щодо перспектив побудови пішохідного транскордонноо переходу у Шацькому районі.

«Наскільки я знаю, поки губернатор «добро» не дає. Шацьк вважає, що перехід не обов’язково повинен бути автомобільним, а просить звичайний пішохідний перехід. Яка його перспектива?», - запитав депутат.

Андрій Ломага повідомив, що законодавче поле, яке нині регулює питання кордону з Республікою Польща передбачає виключно міжнародні пункти пропуску, які в першу чергу є автомобільними. Навіть якщо створюватимуть пішохідний перехід, інфраструктуру будуватимуть практично ту ж саму, що для автомобільного. Це пов’язано з питаннями безпеки та захисту державного кордону.

«Не можна сказати, що губернатор не підтримує ідею. Ми сьогодні працюємо з поляками, в рамках міжурядової ради міжрегіонального співробітництва є окремо виділена українсько-польська комісія з питань пунктів пропуску та прикордонної інфраструктури. Щороку обговорюють питання про важливість для українського боку будівництва перспективних пунктів пропуску, перш за все, це - пункт Адамчуки - Збереже, Кречів – Крилів (Іваничівський район), та вантажний перехід неподалік Устилугу», - повідомив посадовець.

ФІНАНСОВІ ПЕРЕШКОДИ НА ШЛЯХУ ПРОЕКТУ

З його слів, питання полягає в іншому – у Києві повідомили, що за ті кошти, які потрібно, щоб побудувати на Волині пункт пропуску з Польщею, можуть побудувати 5 пунктів пропуску на Львівщині та 20 пунктів пропуску на кордоні з Росією. Це говорить про великий кошторис проекту. Кордоном протікає річка Західний Буг і, окрім будівництва самої інфраструктури ,потрібно здійснювати берегоукріплюючі роботи та будувати міст. Як розповів Андрій Ломага, розроблений проект будівництва пункту пропуску Адамчуки - Збереже має загальну вартість за цінами 2008 року 189 мільйонів гривень.

Волинська влада, як повідомив начальник управління, сьогодні підтримує сьогодні ініціативу Шацька та Іваничівського району щодо нових пунктів пропуску. Найбільш проблемне питання у Києві, в Міністерстві доходів і зборів, у підрозділі, який займається розвитком кордону. Для них основний показник під час планування будівництва будь-якого пункту пропуску – зовнішня торгівля та те, які будуть митні збори на основі його функціонування. Оскільки Адамчуки - Збереже планується як туристично-рекреаційний пункт пропуску, на нього можуть витратити значні кошти, але не впевнені щодо прибутку, який принесе новий пункт пропуску.

Андрій Ломага запевнив, що питання є одним з пріоритетних для представників обласної влади.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus