USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

Чи катують затриманих правоохоронці Волині? ВІДЕО

15 Березня 2013 13:20
Про збільшення відповідальності для правоохоронців, які проявляють насильство щодо затриманих, та відповідно зменшення таких інцидентів інформує прес-служба прокуратури області.

Так, генеральний прокурор України Віктор Пшонка одним із головних пріоритетів у здійсненні наглядової діяльності органів прокуратури на 2013 рік визначив додержання конституційних прав і свобод громадян на усіх стадіях кримінального провадження, а також у місцях тримання затриманих, установах попереднього ув’язнення та виконання покарань.

Так, у 2011 році органи прокуратури області порушили 2 кримінальні справи за фактами застосування правоохоронцями насильства до громадян. У 2012 році встановили лиш один такий факт, за яким теж порушили кримінальну справу. Цьогоріч же фактів застосування працівниками правоохоронних органів насильства до громадян встановлено не було.

Суди Волинської області 2012 року розглянули з постановленням обвинувальних вироків дві закінчені слідчими прокуратури області кримінальні справи про застосування працівниками правоохоронних органів катувань.

Так, вироком Ківерцівського районного суду від 10 квітня 2012 року за перевищення влади та службових повноважень засудили молодшого інспектора відділу нагляду і безпеки Цуманської ВК № 84, який заподіяв тілесні ушкодження засудженому.

До 7 років позбавлення волі засудили старшого оперуповноваженого управління Державного департаменту України з питань виконання покарань у Волинській області та до 6 років позбавлення волі - начальника Маневицької ВК № 42, які разом зі ще вісьмома службовими особами колонії, наразі теж засудженими з постановленням обвинувальних вироків, завдали засудженому тілесних ушкоджень, від яких той помер.

Постановили судом обвинувальний вирок і оперуповноваженого відділу карного розшуку Луцького міськвідділу УМВС України у Волинській області, який завдав громадянину тілесних ушкоджень середнього ступеня тяжкості.

Запобіганню катуванням та іншим протиправним проявам у правоохоронних органах сприяло і набрання чинності 20 листопада 2012 року новим Кримінальним процесуальним кодексом України. Ним встановили нові гуманістичні підходи до обрання запобіжних заходів підозрюваним у вчиненні кримінальних правопорушень.

Так, застосування такого запобіжного заходу, як взяття під варту, офіційно визнано винятковим, особливо, коли йдеться про злочини економічної спрямованості.

Упродовж останніх трьох місяців запобіжний захід тримання під вартою в області обрали щодо 20 осіб, що у чотири рази менше, ніж за аналогічний період минулого року. Слідчими органів прокуратури області такий запобіжний захід не застосовувався жодного разу, хоча до суду скерували уже п’ять обвинувальних актів.

У результаті державної політики та виконання норм нового КПК зменшилась кількість ув’язнених, які утримуються в СІЗО, із трьохсот п’ятдесяти до двохсот п’ятдесяти осіб. Кількість поміщених до СІЗО осіб зменшується щотижня.

Працівники прокуратури звертаються до волинян із проханням невідкладно повідомляти в органи прокуратури про відомі їм випадки незаконних дій з боку правоохоронців.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Вася Показати IP 15 Березня 2013 15:35
А "диба" це катування чи знущання.....?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus