USD 40.95 41.35
  • USD 40.95 41.35
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.50 10.67

Чотирилапі слідопити полювали у лісах Волині: всеукраїнські змагання

25 Квітня 2016 18:08
Минулої неділі вперше на Волині відбулися Всеукраїнські випробування мисливських собак рангу САСТ по кров’яному сліду. Їх організатором виступила обласна організація ФМСУ. Судити змагання з міста Гадяч Полтавської області приїхав рефері національної категорії Анатолій Дементій.

– Згідно з правилами, за 12 годин до початку змагань прокладається 400-метровий кров’яний слід, – каже голова ВО ФМСУ Ігор Жмурко. – По ньому «чотирилапі мисливці» і мають вивести до дикої свині, яка, за змагальною легендою, після невдалого пострілу мисливця зуміла зникнути з місця полювання.

Для Всеукраїнських випробувань вибрали лісове урочище неподалік Шацька у районі колишнього цегельного заводу обабіч об’їзної траси на Світязь. Після жеребкування першою на чотиристаметрівку вийшла західносибірська лайка ковельчанина Романа Цешинського. Господар не сумнівається у можливостях своєї Vejy, яка стала улюбленицею мисливського товариства та живою легендою усіх полювань.

Та, щоб здобути диплом І ст., собака має виступити без повідка – взяти слід, самостійно знайти здобич і… «доповісти» господарю про трофей голосом або ж, повернувшись до мисливця, повідомити про це в будь-який інший спосіб. І суддя наперед хоче знати, як вестиме себе чотирилапий помічник: гавкатиме чи прибіжить «кликати» до здобичі? На повідку ж, поряд із господарем, можна заробити лише диплом не вище ІІ ст. Такі правила. Забігаючи наперед, скажу, що пускати самих собак ніхто з учасників не зважився. Але й на повідку знайти слід, прокладений 12 год. тому, виявилося непросто.

Старт. Veja бере слід. Суддя, лиш за йому відомиими помітками, бачить і помилки, і вірні рішення чотирилапої полювальниці. Господар же навпаки, не знаючи про потаємні суддівські підказки, може лише зашкодити своєю непрофесійною поведінкою пошуку. З асфальтівки видно, що після десятка-другого метрів, західно-сибірська лайка збивається зі сліду… Виходить, перехвалив її власник… За сорок хвилин вона все ж виходить до трофею, але зовсім байдужа до знахідки…

Для кожної собаки слід прокладався новою місциною… З минулого вечора там ніхто не ходив, тож, за вимогами випробувань, досвідченому собаці «почути» запах дзіка не складає труднощів. На ділі виявилося по-іншому. Багато собак, взявши слід, невдовзі його втрачали, знаходили і знову збивалися з правильного курсу.

У цих випробуваннях брали участь ягдтер’єри, лайка і бігль… Остання TerraOdtrochtabielлучанина Антона Демчука була єдиною собакою, що на весь ліс голосним погавкуванням сповістила про знайденого кабана. До речі, його у цих випробуваннях символізувала шкура справжньої дикої свині, яку утримував у своєму господарстві голова ВО ФМСУ.

В середньому кожному собаці на цю «чотиристаметрівку» знадобилося від 20 до 40 хв. Погода, як підсумував суддя, цьому сприяла. Учасників до того ж дуже порадувала мальовнича поліська природа – сосновий ліс із домішками берез, а ще пишне цвітіння диких груш, черемухи, терену. Додало харизми і вишукане мисливське товариство з усієї України.

У підсумку перемогу здобув ягдтер’єр AjarUniversalJajcerОлексія Адамського з міста Буча Київської області, друге місце зайняв ягдтер’єр EnaVapecкиянина Сергія Лагути, третє виборов бігль TerraOdtrochtabiel лучанина Антона Демчука.

Організатори й учасники визнали, що нюхові та слідопитські здібності собак залежать від якісного навчання і постійних тренувань. Тож випробування по сліду на Волині віднині стануть традиційними.

А неподалік Луцька на лугових угіддях Боратинської сільської ради того дня проходили обласні змагання лягавих мисливських собак по куріпці. Як повідомив їх суддя Євген Осадчук, у цих перегонах перемогу виборов курцхаар Айк лучанина Віктора Хорзула, друге місце зайняв дратхаар на кличку Дора лучанина Андрія Сидорука, третє посів дратхар Хайта ковельчанина Романа Додя.

Сергій ЦЮРИЦЬ

На фото автора: Всеукраїнські випробування у Шацьку





Переможці змагань
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 25 Квітня 2016 21:04
Хай беруть своїх собак і йдуть в ато
до аноніма Показати IP 26 Квітня 2016 12:03
Підтримую! Н*х*р дєлать
Михалич Показати IP 26 Квітня 2016 12:38
Причина неспрацювання собак завчасно відома:Згідно правил ВИПРОБУВАННЯ слід прокладається за ТРИ години до початку випробувань,дистанцією-600м. з 3ма крутими поворотами.По одному прокладеному сліду можна пускати 1-3собаки,а відомий експерт КСУ А.Дементій повинен про це знати,і виливається 100-150г.крові методом скрапування.Організатори зробили все неправильно,тим більше, що вночі йшов дощ і позмивав кров-тому і закономірний результат... .А ,якщо організатори проводять Змагання по кров"яному сліду,то слід про це писати в оголошенні,а не дурити народ...,і слід, на змагання,прокладається від 9ти годин до 12годин часу.Наступного разу, рекомендую ОПРИДІЛИТИСЬ організаторам в проведенні заходу з цінами на виставлення собаки,тому що у Львівському осередку випробування собак коштує-130грн,а у нас ,на Волині (голова ВОО Жмурко І.В.)-чомусь-400грн!І Куди йдуть ці кошти...?Засідання президії не проводяться жодного разу за рік,роздав "книжички" з графіками проведення заходів (де власно -ручно склав графіки) і будьте "здорові",більше питань нема...,тому народ і пішов в інші осередки Рівне,Львів,Житомир,Хмельницький,там набагато дешевше і більш якісна організація.Як можна проводити два захода в один день по різних видах звірини...?Навіщо запрошувати "дорогого" суддю з Полтави,якщо у нас в області є експерти національної категорії(Дрокін В.В.,Осадчук Є.Д.),які дуже добре можуть провести експертизу собак по кров"яному сліду в рамках ФМСУ,а САСІТ-нічого собаці не дає,окрім розтрат коштів власника,бо різниця суттєва(150-400грн!),і як правило КСУ-шні собаки -це гарні в екстерь"єрному плані,а робочому це "0"(Вони слід свого хозяїна в лісі знайти не можуть,не тільки кров"яний,а потім бігаєшь,збираєш їх по угіддям,вони бідолахи збились як" маленькі діти" в купку і сидять чекають свого господаря,якого бачать,напевно ,дуже рідко,бо ж собаки вивозні-дорогі,годувати повинен найнятий чоловік,господар-власник тільки виставляє,а єгер ловить..їх. .Ось так "працює" Волинський обласний осередок ФМСУ-переспектива ТУМАННА... ,чи нараховує він 20членів-є сумнів...?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus