USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

Чорнобильці обиратимуть собі оздоровлюючі заклади

3 Квітня 2012 16:35
Оздоровлення дітей-чорнобильців почнеться у квітні. Так, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи нададуть право вибору оздоровлюючого закладу. Щодо державного фінансування виплати компенсацій за придбання ліків та дороговартісних операцій, то його планують збільшити.

Про це йшлося під час засідання координаційної ради з питань соціального захисту окремих категорій громадян 3 квітня.

Начальник відділу компенсацій, оздоровлення, переселення та забезпечення житлом громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи Людмила Нікітюк розповіла про державну соціальну підтримку чорнобильців. Зокрема, звернула увагу на проблему забезпечення дітей, постраждалих від аварії на ЧАЕС, санаторно-курортними путівками. З її слів, цього року діти почнуть оздоровлюватися вже у квітні, на місяць раніше, ніж торік. Так, вже організували 3 групи по 25 осіб. Фахівець також додала, що наразі профільне Міністерство визначило 28 санаторіїв, де будуть оздоровлюватися чорнобильці у першій половині року. «Волинський санаторій «Лісова пісня» поки не включений у список, проте сподіваємося, що ситуація зміниться вже на початку літа», - зауважила Нікітюк. За її словами, поки 75 путівок надали дітям, які мають проблеми із зором і 111 - у санаторії матері і дитини.

Невирішеним, за словами Нікітюк, залишається питання виплат за тогорічні невикористані путівки: «Постанови про надання компенсацій ще немає». Заступник голови товариства «Спілка Чорнобиль» Ростислав Кухтей схвально відгукнувся щодо пропозиції віце-прем’єра Сергія Тігіпка дозволити «чорнобильцям» самостійно вибирати, де оздоровлюватися.

За словами головного спеціаліста з питань радіології управління з питань надзвичайних ситуацій облдержадміністрації Світлани Шевчук, у 2011 році з Держбюджету виділили 230 тисяч гривень на лікування постраждалих від аварії на ЧАЕС, зокрема на дороговартісні операції та курси хіміотерапії.

Завдяки цьому в області вдалося пролікувати 10 громадян. Ще стільки ж отримали медичну допомогу в першому кварталі 2012 року, хоча загалом з проханням про таку допомогу звернулося ще 15 постраждалих.

Крім того, зауважила Шевчук, мережі аптек «Волиньфарм», «Волинфармпостач» та «Сальве» уклали угоди із ОДА щодо забезпечення постраждалих ліками за пільговими рецептами, хоча державного фінансування на ці потреби очікують лише у вересні.

Загалом, за словами заступника голови Волинської ОДА Олександра Курилюка, на область передбачили 1890 путівок для оздоровлення «чорнобильців», та ще 1545 для дітей. Для надання послуг та забезпечення ліками пільгових категорій населення на цей рік влада сподівається отримати з державної скарбниці 6 мільйонів 690 тисяч гривень. У Держбюджеті також передбачили 592 тисячі гривень для Волині на оплату дороговартісних операцій, з яких наразі надійшло 45 тисяч гривень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus