USD 41.05 41.37
  • USD 41.05 41.37
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.60

Асфальтовані дороги, ферма та міст через річку: як у Забродівській ОТГ залучають міжнародних партнерів

16 Жовтня 2019 19:14
Забродівська ОТГ, що на Ратнівщині, створена у квітні 2017 року. Спочатку вона складалася з п’яти сільських рад, згодом приєдналася ще одна. Незважаючи на скромний бюджет, поліська громада успішно розвивається. Як їй це вдається, журналісти волинських ЗМІ дізнавалися під час прес-туру «Децентралізація в дії: подолані виклики волинських ОТГ». Поспілкуватися з очільником забродівської громади та оглянути об‘єкти інфраструктури вдалося завдяки Волинському Центру розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою».

Микола Калачук – досвідчений самоврядець, адже очолює громаду з 1990 року. Спочатку керував Забродівською сільською радою, а нині – об‘єднаною територіальною громадою. Люди пересвідчилися, що їхній голова – мудрий господар, який дбає про розвиток ОТГ.
У Забродах на «ти» з міжнародними партнерами

Микола Калачук зазначає, що децентралізація розв’язала громадам руки й дозволила самостійно вирішувати, яку дірку слід залатати насамперед. Однак уточнює, що всі рішення в громаді вони ухвалюють колегіально. Збирають сходи селян і радяться, що їм треба зробити в першу чергу: прокласти асфальтну дорогу, збудувати амбулаторію чи відремонтувати дитсадок?

– Ми прекрасно розуміємо, що розташовані не поблизу обласного центру, а в глибокому поліссі. Відповідно, фінансові надходження у бюджет невеликі. Але наші люди заслуговують на гідні умови життя. Медичну допомогу вони мають отримувати в сучасних амбулаторіях, а не у дідівських клунях. Дітки мають здобувати освіту в комфортних дитсадках і школах. І ми все для цього робимо, – запевняє Микола Калачук.

Площа Забродівської ОТГ становить 334 км2. До її складу входить 18 населених пунктів, у яких проживає майже 11 тисяч населення. Дітки відвідують 10 навчальних закладів. Опорна школа розташована у Забродах. Невдовзі в ОТГ з’явиться ще один опорний заклад. Наймолодші дітки відвідують вісім дитсадків. До послуг населення – публічна бібліотека. На території ОТГ діють 13 закладів культури, 13 ФАПів та дві амбулаторії.

У Волинському Центрі розвитку місцевого самоврядування зазначають, що у Забродах вміють залучати іноземні кошти. Причому, брати участь у міжнародних проєктах громада почала ще задовго до створення ОТГ. Як результат, мало не на кожному приміщенні закладу освіти, медицини чи культури є табличка, що до їхньої діяльності причетні закордонні партнери.

– Ми беремо участь у міжнародних програмах з 2008 року. Наші партнери переважно поляки та білоруси. Коли інвестори розглядають проєкти, які ми пропонуємо, звертають увагу на розділ «Історія». А вона у нас багата й успішна, – каже Микола Калачук.

Один із перших проєктів, який вдалося реалізувати на умовах співфінансування, – це міст через річку Вижівку. На диво, всі жителі долучилися копійкою, адже міст суттєво скорочував сполучення з райцентром. У Ратному багато забродівців працювали, ходили на базар та в лікарню. Той міст служить і донині. Голова жартує, що металеві конструкції годні витримати гусеничний трактор.
Головний капітал поліщуків – земля і працьовиті руки

Із 33 тис. га земель громади 22 тис. га становлять землі сільськогосподарського призначення. Із них понад 12 тис. га – торф’яники. Тобто осушені меліоровані землі. У 2017 році створена Забродівська ОТГ отримала у спадок 100 км меліоративних каналів. Місцеву владу запевняли, що їм виділять кошти на впорядкування занедбаних каналів. Однак обіцяні гроші в ОТГ не надійшли. У громаді взялися залагодити цю проблему за підтримки міжнародних партнерів із програми ООН. Відгукнулися американці. Торік поліщуки відновили 7 км каналу, цьогоріч – 6 км. Річка Хлинище, яка по-науковому іменується меліоративним каналом М-1, матиме можливість контролювати рівень води і за потреби скидатиме зайву воду в Турію.

– Наша громада стала учасницею німецько-українського агрополітичного проєкту. Ми хочемо залучити інвестиції, однак іноземці неохоче вкладають гроші у землю, яка належить державі. Наші поліські землі зацікавили німців, адже тут можна випасати худобу, вирощувати рогозу чи очерет, – каже очільник ОТГ.
Микола Калачук наголошує, що в громаді роблять акцент на розвиток сільського господарства. Адже головне багатство поліщуків – земля-годувальниця. Недарма на гербі Забродівської ОТГ зображений кущ полуниці. Люди навчилися заробляти, вирощуючи цю ягоду. Також отримують прибутки від збуту моркви та картоплі, які дають гарні врожаї на торф’яних землях. Керівник визнає, що на їхній території нема активного економічного бізнесу. Тому, коли в 2011 році їм запропонувало співпрацю ТзОВ «Ратнівський аграрій», забродівці погодилися не вагаючись. Адже інвестори зголосилися відновити місцевий відгодівельний комплекс, який простоював 15 років, дати людям роботу й сумлінно сплачувати податки до місцевого бюджету.

ТзОВ «Ратнівський аграрій» – підприємство з іноземними інвестиціями, яке спеціалізується на племінному м‘ясному скотарстві та вирощуванні сільгоспкультур. Елітних корів та бичків утримують на тваринницьких фермах і літніх пасовищах. За словами керівника «Ратнівського аграрія» Валентина Чернецького, в господарстві продукують і відтворюють стадо, а племінних телиць і биків-репродукторів продають переважно за кордон. 600 га меліорованої землі працюють на галузь тваринництва – випас, сінокоси, заготівля кормів.
Асфальтовані вулиці, пожежна охорона і поліцейські офіцери

Із 2014 року Забродівська ОТГ реалізувала два проєкти в рамках міжнародної програми «Польща – Білорусь – Україна 2014-2020». У результаті першого проєкту за кошти ЄС побудовано майже 7,5 км доріг комунальної власності, цьогоріч – 4,25 км. Мовою цифр – це 22,5 млн грн інвестицій, частка місцевого фінансування – 10%.

У громаді створили власне комунальне підприємство, придбали грейдер, чекають на екскаватор-навантажувач. Планують придбати транспортні засоби, щоб власними силами впорядковувати дороги і сміттєзвалища.

На території ОТГ діють п’ять пожежних команд, у які входять по три пожежники. Їх утримують у штаті, платять зарплату. Якщо, не дай Бог, горять торф’яники, рятувальники оперативно локалізовують вогонь. Навчені гірким досвідом, поліщуки розуміють, що допускати поширення стихії не можна. У рятувальників є мотопомпи, які допомагають дістатися місць, куди не доїде пожежна машина.
У Забродівській громаді дбають і про охорону громадського порядку. У грудні в них почнуть працювати два поліцейські офіцери громади. Для дільничних у Видраниці уже створили базу, оснащену всім необхідним. Наразі поліціянти перебувають на навчанні.

Школа, у яку охоче йдуть діти

Забродівську опорну школу I-III ступенів сміливо можна назвати візитівкою громади. Приміщення прикрашає величезний мурал луцького вуличного художника Андрія Присяжнюка. Мудра сова проводжає поглядом кожного, хто йде у школу. Біля навчального закладу – дендропарк, в якому охоче гуляють школярі.

Також у школі є єдиний в районі музей історії села, який охоплює усі періоди розвитку Забродів. Експонати подарували мешканці. Є в музеї спільна експозиція українсько-польської історії. Найближчим часом планують поставити робочий ткацький верстат. «Тут – наша душа», –кажуть забродівці.
Микола Калачук зазначає, що йому не соромно за результати своєї роботи. Чиновникові тільки болить, що у 90-ті роки села газифіковували дорогою ціною. Люди звикли до комфорту, а тепер йому доводиться переводити громадські установи на тверде паливо. Але очільник громади впевнений, що люди його зрозуміють і підтримають в усіх починаннях.

Оксана КУЦИК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
44 мп Показати IP 16 Жовтня 2019 19:46
Там Женя Прачук живе він в мене строкову служив.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus