USD 41.00 41.40
  • USD 41.00 41.40
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.35 10.48

Аби подолати корупцію, потрібна політична воля, – депутати Волиньради

24 Червня 2019 22:45
Боротьба з корупцією – одне з головних завдань нинішнього президента України. Та чи вдасться це зробити Володимиру Зеленському та парламенту, який ми невдовзі оберемо, в ефірі програми «На часі» телеканалу «Аверс» розмовляли депутати Волинської обласної ради від УКРОПу Олександр Омельчук та Володимир Кучер.

«Переконаний, що подолати корупцію в нашій країні цілком можливо, – каже Олександр Омельчук. – Однак для цього потрібна політична воля. Володимир Зеленський заявив, що він разом із новим парламентом зробить усе для того, аби подолати в Україні це ганебне явище. Передусім, це стосується таких структур, як митниця, податкова система, СБУ, поліція тощо. Сьогодні ми часто стаємо свідками того, як в правоохоронних структурах ловлять корупціонерів, яких суди згодом випускають. І вони ще й матеріальне відшкодування отримують за те, що не ходили на роботу».
Однак з корупцією боролися усі президенти України. І – усі обіцяли знищити її.

«Свого часу Петро Порошенко навіть створив мегакруті організації, завданням яких була боротьба з корупцією, – розповідає Володимир Кучер. – На це було витрачено мільярди гривень. Однак корупція процвітає і далі. Корупційні злочини скоюють посадові особи, які зловживають своїм службовим становищем. Як не мене, не потрібно створювати ніяких спеціальних органів, краще створити усі умови для того, аби чиновник не міг скоїти корупційного діяння. Сьогодні дуже багато людей мають чимало проблеми з Фіскальною службою. Однак я вважаю, що ця служба, як така, взагалі не потрібна, її слід ліквідувати. Натомість поставити декілька комп’ютерів, прикріпити за ними адміністратора для їхнього обслуговування і цього цілком достатньо.

Не буде ніяких корупційних злочинів, бо комп’ютери хабарів не беруть. Так самого свого часу на митниці пропонували поставити один комп’ютер з єдиною базою, яка була б в українських і польських митників. Однак наша влада відмовилася від такої думки. Керівник митниці призначається відповідними людьми з Києва і очільник знає, скільки і кому слід віддавати відкатів. Саме так було за президентства Петра Порошенка».
Важливу роль відіграє тут людська складова – одні дають, а інші беруть. Причому, кожен переслідує свій інтерес.

«Ті, що дають, хочуть швидше пройти митні процедури, передбачені законодавством, – каже Олександр Омельчук. - Людина не хоче стояти добу чи дві на митниці, а тому дає хабар аби пришвидшити процедуру перевірки. Ну, а митники беруть заради власної наживи та наживи свого вищого керівництва, як на місці, так і в столиці. Однак і це все можна подолати. Для цього слід уважно вивчити досвід Сінгапуру і дати чиновнику високу заробітну плату. А паралельно на законодавчому рівні передбачити серйозне покарання за скоєне корупційне правопорушення. Приміром, позбавлення волі на 15 років і повна конфіскація майна».

Подолання корупції дасть поштовх розвитку економіки, надходженню зовнішніх інвестицій. І, відповідно, Україна розвиватиметься як велика, сильна країна з потужним потенціалом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus