USD 41.00 41.35
  • USD 41.00 41.35
  • EUR 41.25 41.55
  • PLN 10.55 10.70

It-спеців Волині запрошують до участі у масштабному проекті

2 Вересня 2016 16:56
Перевести документи в електронний вигляд, отже змінити традицію паперової бюрократії покликана Програма інформатизації Волинської області. Її прагнуть втілити протягом наступних трьох років – 2017-2019. Нині ж триває обговорення складових цієї програми.

Одне з таких за участю представників громадського сектору відбулося 2 вересня. На наступне, що заплановане 5 вересня о 17:00 в приміщенні Молодіжного центру (вулиці Градний Узвіз, 5), запрошують усіх представників it-сфери. Адже їхні знання, навички та практичне втілення допоможуть реалізувати мету програми – покращити ефективність діяльності органів місцевого самоврядування та державної влади, а також поліпшити якість надання адміністративних послуг.

За великим рахунком, автори програми хочуть наблизити область до реалій закордонних країн, де будь-яку послугу можна замовити онлайн, немає контакту із чиновником, а достукатись і проконтролювати дії влади можна не виходячи з дому. Для цього потрібен лише доступ до інтернету.

Для прикладу, керівник-експерт проекту у Проект ЄС з модернізації ЦНАПів, а також експерт проекту «Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади» Роман Матвійчук навів досвід Естонії: у цій країні відомства пов'язані між собою електронним документообігом на такому рівні, що папери просто не потрібні. Зберігаються лише ті, котрі потребують реального підпису і передаються в архів. Громадяни ж, які користуються певними адміністративними послугами, можуть це зробити через інтернет. При тому, такі електронні кабінети різних відомств пов'язані між собою. Це дає зручність користувачу, а найголовніше – документи, дані, якщо вони стають публічними, то ризик приховати інформацію чи маніпулювати нею в держслужбовців зводиться до нуля. Тому, на думку Матвійчука, до 2020 року усі дії публічних службовців повинні бути через електронний документообіг.

«Звісно, тут потрібна політична воля. Адже нам відомий приклад впровадження системи e-декларування», – наголошує депутат Луцької міської ради Богдан Шиба.

Як відомо, є проблеми на рівні держави із запуском цієї системи. Хоча її впровадження – вимога МВФ.

Володимир Павлюк, координатор проектів «Єдина система місцевих петицій» та «Відкрите місто», погоджується, що опір серед чиновників існує. Адже інформацію, яка стала доступна в інтернеті, важко контролювати.

«Часто ми чуємо від чиновників, що немає коштів на впровадження певної системи. Втім проблема часто не у грошах. Часто це небажання щось змінювати. Не лише сільські, а й міські голови бачать загрози у впровадженні електронного документообігу, адже інтернет важко контролювати», – пояснює Володимир Павлюк.

Серед пропозицій, які звучати під час обговорення – і встановлення конкретних термінів реалізації програми, і запровадження навчання зі шкільної лави електронній демократії і розробка типових рішень для різних рад.

Після публічного обговорення програми, в неї внесуть корективи на основі пропозицій, які озвучують під час обговорень. А далі передадуть Волинській облдержадміністрації для розгляду і подальшого погодження з Державним агентством з питань електронного урядування України, внесення на розгляд сесії Волинської обласної ради.

Програму реалізують у рамках швейцарсько-української програми «Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади» (EGAP). Волинська область, а також ще три, відібрана Швейцарським бюро співробітництва для реалізації проекту. Його фінансуватимуть за рахунок донорських коштів, а також грошей місцевих і державного бюджетів.

До слова, свої коментарі та рекомендації до проекту Програми можна залишити за посиланням https://goo.gl/forms/35I5xk33sYCJf7GJ3

Публічні обговорення будуть проведені:

- 5 вересня, 17.00 - Представники ІТ-середовища - Відкритий простір Молодіжного центру, вул. Градний узвіз, 5, м. Луцьк;

- 8 вересня, 15.00 - Представники органів виконавчої - влади Овальна зала ОДА, Київський майдан, 9, м. Луцьк;

- 9 вересня, 14.30 - Представники органів місцевого самоврядування - Овальна зала ОДА, Київський майдан, 9, м. Луцьк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus