USD 41.15 41.45
  • USD 41.15 41.45
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.32 10.45

9 січня: події, факти, дні народження

9 Січня 2020 00:00
Сьогодні свято у подруги Інформаційного агентства Волинські Новини, засновниці компанії Smaco Марічки Куліш. Редакція вітає її та бажає нових досягнень, здоров’я, невичерпної енергії, успіхів та удачі, гарного настрою, багато позитивних емоцій та приємних моментів щодня, щоб усі бажання і мрії стали реальністю.

Також сьогодні день народження святкує луцький скульптор, почесний громадянин міста Луцька Микола Головань.Редакція щиро вітає його зі святом і бажає міцного здоров'я, щастя, добробуту, бадьорості духу, радості у серці, теплоти у душі. Хай кожен Ваш день розпочинається із щирої усмішки і гарного настрою, а улюблена робота надихає на нові звершення!
Микола Головань
Микола Головань
Також сьогодні святкує 50-річний ювілей святкує шеф-повар ресторану «Black Gold» Олег Штельмах. Уся родина вітає іменинника та зичить йому тепла і затишку в домі, взаєморозуміння і підтримки в сім’ї, здійснення мрій, великих і світлих цілей, прагнень і досягнень. Достатку, благочестивих думок і справ, віри, миру і любові!
Олег Штельмах
Олег Штельмах
Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

9 січня православна церква вшановує Святого Первомученика Степана.

Наша хроніка:

Минулоріч цього дня колективи з низки навчальних закладів міста презентували у Луцьку вертепні дійства, поєднуючи біблійну історію з сучасними реаліями.

Два роки тому святковий поєдинок з футзалу серед команд «Дідів Морозів» та «Снігурочок» відбувся у розважальному центрі «Адреналін».

9 січня 2017 року виставку картин про українських воїнів презентували у волинському селі.

Трагедія на першій нововолинській шахті сталася вночі 9 січня 2016 року: завалило породою двох гірників. Обидва загинули.

Народилися:

Цього дня народилися український історик, публіцист, дипломат і політик на Західній Україні Степан Томашівський, чеський письменник-новатор, поет, фантаст і гуморист Карел Чапек, американський психолог, засновник біхевіоризму Вотсон Джон Бродес, український громадсько-політичний діяч, журналіст президент УНР в екзилі (США) у 1967-1989 роках Микола Лівицький, французька письменниця, філософ, ідеолог феміністського руху Сімона де Бовуар, американський політичний і державний діяч, 37-й президент США Річард Ніксон, польський актор, уродженець ЖитомирщиниМечислав Павліковський (виконав роль Яна Заглоби у фільмі «Пан Володиєвський»), український радянський російськомовний поет, «шістдесятник» Борис Чичибабін, український актор, батько Леся Задніпровського Михайло Задніпровський, визначний український радянський кінорежисер, сценарист, художник і громадський діяч вірменсько-грузинського походження, народний артист УРСР, лауреат Шевченківської премії Сергій Параджанов, канадсько-бельгійська співачка Лара Фабіан, британський гітарист рок-гурту Led Zeppelin Джиммі Пейдж, український економіст, політик, виконувач обов'язків міністра фінансів України в 2009-2010 роках Ігор Уманський, українська біатлоністка Олена Підгрушна.

Сталося:

1599 – в Шотландії створили найдавнішу з офіційно зареєстрованих масонських лож.

1648 – Богдана Хмельницького обрано гетьманом України.

1769 – російська імператриця Катерина II видала Маніфест про заснування двох асигнаційних банків і випуск асигнацій, тобто паперових грошей. До цього її спонукало зростання військових витрат.

1792 – у місті Ясси (тоді турецькому, а нині румунському) між Росією і Туреччиною підписаний Ясський мирний договір, який завершив російсько-турецьку війну.

1799 – в Англії вперше у світі введено податок на прибуток.

1920 – Нестор Махно відмовився вести свої війська на фронт проти поляків, за що більшовики оголосили його поза законом.

1941 – під час погрому в Бухаресті загинуло близько 6 тисяч євреїв.

1943 — радянське командування прислало парламентера до оточеного під Сталінградом німецького фельдмаршала Паулюса з пропозицією здатися.

1951 – офіційно відкрита будівля штаб-квартири ООН у Нью-Йорку.

1986 — здійснив перший політ літак АН-124 «Руслан».

1992 — Ґвінея, Венесуела і Чилі визнали незалежність України.

1996 – бойовики Салмана Радуєва захопили будівлю лікарні у Кизлярі (Дагестан), взявши в заручники 3700 людей.

2005 – на президентських виборах у Палестинській автономії переміг колишній прем'єр-міністр Палестини Махмуд Аббас, який замінив покійного Ясіра Арафата.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
турист Показати IP 9 Січня 2020 07:58
Вітаю Голованя з Днем народження і прсивоєнням чергового звання - генерал-полковника. Зичу усього найкращого.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus