USD 41.40 41.80
  • USD 41.40 41.80
  • EUR 41.35 41.60
  • PLN 10.60 10.80

Вишиті у Луцьку ікони та рушники – мистецтво чи бізнес?ФОТО.ІНТЕРВ'Ю

5 Листопада 2013 08:00
Лучанка Надії Єфремова вишиває з 13 років. Зацікавилася цим мистецтвом майстриня ще в школі на уроках трудового навчання, однак з часом взялася за справу серйозно. Зараз дівчина вишиває картини, рушники та навіть ікони.




- Надіє, чому ти обрала саме вишивку, а не інший вид діяльності, наприклад, малювання чи написання віршів?
- Бо вишивка заспокоює. Вишиваючи, ти не замислюєшся над тим, що буде завтра чи в подальшому житті. Вона затягує. Під час роботи ти тільки рахуєш кількість хрестиків на полотні і радієш, коли виходить те чи інше зображення.

- Хто вчив тебе вишивати?
- В моїй родині вишивали бабусі, як по маминій, так і по татовій лінії, і ще вишивала мама. Але це мистецтво я опанувала самотужки.

- Скільки годин поспіль можеш вишивати?
- Якщо брати з понеділка по п’ятницю, то 5-6 годин в день, а в суботу можу вишивати і 10 годин. Тільки не вишиваю в неділю і в святкові дні.

- Пам’ятаєш найпершу річ, яку ти вишила?
- Це була серветка. Мені тоді було 13 років. Якраз тоді зявилося таке бажання щось вишити і після того захопилася цією творчістю. Почала вишивати на тканині для вишивання, яка називається «лінда».

- Ти вишиваєш ікони. Скільки ікон уже вишила? І звідки виникло бажання вишивати лики святих?
- Зараз вишила 3 ікони: Ісуса Христа, Божої Матері «Казанська», Божої Матері «Почаївська». Проте ще хочу вишити 7 ікон: святий Микола Чудотворець, Божа Матір «Семистрільна», Ісус Христос на Оливковій горі, Божа Матір «Нев’янучий цвіт», Божа Матір «Покрова», Тайну Вечерю, Ісуса Христа – вишити і подарувати в церкву. Бажання вишивати ікони в мене виникло завдяки одній дорогій мені людині, яка показала мені, що я окрім рушників пасхальних і рушників на ікони можу вишивати ще й самі ікони.




- Як тобі подобається більше – вишивати хрестиком чи гладдю?
- Якщо ручна вишивка, то тільки хрестик, а якщо машинна, то гладь. Однак, найбільше до вподоби вишивати хрестиком, щоб насолодитися своєю роботою.

- Скільки ти вже вишила речей: картин, рушників?
- Вишила вже 6 картин, 15 пасхальних рушників, 3 рушники на ікони, 2 скатертини на журнальний столик.

- Ти часто даруєш вишиті власноруч вироби? Чи частіше продаєш їх?
- Частіше роблю на продаж. 2 рушники я подарувала сестрам, а близько 10 пасхальних і 2 рушники на ікони вишила на замовлення.

- Чи є в тебе така вишита річ, яка особливо дорога тобі, яку ти нікому не продаси і не віддаси?

- Є. Це вишиті мною ікони.

- Чи є якісь особливості вишивання ікон?
- Для того щоб почати вишивати ікони, треба піти в церкву посповідатися, причаститися і попросити в священика благословення. Потім, коли завершила роботу, треба вставити виріб в рамку і в церкві освятити його - для того, щоб в хаті чи в квартирі була благодать.

- Де ти черпаєш натхнення для вишивання? Адже це процес, який потребує величезного терпіння і витримки.
- Я вишиваю з Божою допомогою. Господь мені дає натхнення і терпіння до вишивки.

- Чи кожен може навчитися вишивці?
- Кожен може навчитися, якщо людина хоче цим займатися.

- Що ти порадиш людям, які так само хочуть стати майстринями з вишивки?
- Найперше - потрібно мати багато терпіння, натхнення і бажання вишивати, творити все нове, розвивати свої навики до вишивання.



Розмовляла Наталія БОНДАРУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Сонячна Показати IP 5 Листопада 2013 13:16
І я вишиваю..це такий чудовий вид рукоділля - вишивка!!!
Надія Показати IP 5 Листопада 2013 21:23
Дякую вам за таку статтю, а також дякую Наталії Бондарук за таке цікаве інтерв'ю.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus