USD 41.40 41.80
  • USD 41.40 41.80
  • EUR 41.35 41.60
  • PLN 10.60 10.80

Ваги, якими б міг користуватися Менделеєв, – на Волині. ФОТО

11 Жовтня 2013 08:02
Перевірити чи справні автомобільні спідометри, торгові ваги, лічильники газу, води, електроенергії та інші вимірювальні прилади можна у ДП «Волинський центр стандартизації, метрології та сертифікації». Сюди звертаються з подібними проханнями як пересічні громадяни, так і представники різних підприємств чи організацій.
У «Волиньстандартметрології» працює 27 повірників. Із 13 видів вимірювань приладів, які є в Україні, тут виконують 12. Не повіряють лише прилади радіологічного контролю, - розповідає заступник генерального директора підприємства Тетяна Єрко.



У приміщеннях, де перебуває вимірювальна апаратура – чи то електронна,чи то механічна – стабільна температура повітря і вологість. Це забезпечує можливість якнайоб’єктивніше оцінити роботу тих чи інших приладів.
Тут можна перевірити справність домашніх манометрів, тонометрів та інших приладів, які працюють з тиском.




«Це не польоти у космос. Тут повіряються люксметри – прилади, які вимірюють освітленість на робочих місцях. У нас повіряють прилад для визначення вмісту алкоголю в крові», - розповідає Тетяна Єрко.




Є тут і унікальна вага, виготовлена в 1939 році. Всі деталі зроблені вручну і так якісно, каже Єрко, що чудово працює й досі. Подібною вагою, зазначає, зважували ще й при Менделеєві. На ній повіряють 20-кілограмові гирі.





Хоч гирі при зважуваннях продуктів уже використовують рідко, але в фармацевтиці – це необхідне обладнання. Адже, зазначає Тетяна Єрко, в медичних препаратах дуже важлива точність дозування, тут неприпустимі помилки. Крім того, прилади для повірки, які стоять на столах, не торкаються стін і стоять на столах зі спеціальним покриттям, аби найменша вібрація не завадила точним результатам.



У лабораторіях «Волиньстандартметрології» можна перевірити, чи не «обманює» рулетка. Заводи повіряють еталони довжини, дозувальні апарати.

До слова, перевірити тут можна й термометри, якими міряємо температуру тіла. Щоправда, лише електронні, бо ртутні термометри повіряються під час виробництва.




Усі медичні прилади – УЗД, УВЧ та інші - також обов’язково повіряють на підприємстві.
Будь-який прилад повинен мати документ, який засвідчує його справність, - зазначає Тетяна Єрко. Чи це вага в магазині, чи це бензинова колонка. Тож не варто боятися запитувати про наявність сертифіката якості, зазначають фахівці. Відмовити вам не мають права.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus