USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

В Україні знімуть фільм про репресії проти татар

16 Червня 2012 14:58
Наприкінці вересня в Криму стартують зйомки художнього фільму «Хайтарма» («Повернення»), який розповідає про трагічну сторінку з життя кримських татар - сталінської депортації 1944 року.

Про це інформує Gazeta.ua з посиланням на тижневик «Дзеркало тижня», якому дав інтерв’ю режисер і актор Київського театру на Лівому березі Дніпра Ахтем Сейтаблаєв.

«Це буде фільм про трагічну сторінку мого народу - про кримських татар. Сама ж історія буде заснована на долі двічі Героя СРСР, льотчика-винищувача Амет-Хан Султана, який брав участь у визволенні Криму в складі Восьмої повітряної армії. У складі цієї ж армії він звільняв і Севастополь - 9 травня 1944 року. Він отримав короткострокову відпустку, тому що командир полку знав, що він уродженець Алупки... А 18 травня 1944 року о 4 ранку за наказом Сталіна почалася депортація кримських татар за звинуваченням нібито в зраді і співпраці з фашистами», - розповів Сейтаблаєв.

«Усіх кримських татар протягом одного дня депортували з Криму в вагонах для худоби. А в дорозі їх загинуло практично 40%. Хоча за тією ж радянською статистикою всі чоловіки кримськотатарської національності з 18 років служили в рядах Червоної армії і захищали батьківщину. А в цей час їхніх матерів, сестер, дочок, батьків, бабусь і дідусів вантажили у вагони для худоби і депортували в Середню Азію і на Урал. Ось про це і буде фільм», - додав він.

За словами режисера, стадія активної підготовки до створення фільму розпочнеться з середини липня, а в кінці вересня почнуться зйомки.
«Робоча назва – «Хайтарма». У перекладі з татарської – «Повернення». Ще ця назва найголовнішого татарського танцю. По композиції це парний танець чоловіка і жінки, в якому і музична, і хореографічна частини мають свої повтори, «рондо». Для мене така назва - стислий зміст тієї чи іншої історії. Мовляв, не тільки погане, але і хороше повертається», - сказав він.

Картину зніматимуть на приватні гроші - у держави ідея про створення такого фільму не знайшла відгуку.

Попередньо, бюджет картини складе близько 2,5 мільйона доларів. Основні витрати підуть на реконструкцію колишніх подій: це костюми, зброя, техніка, потяги, машини, літаки. Локаціями для зйомок стануть Алупка, Бахчисарайський район, Судак.

«Мрію, щоб фільм побачило якомога більше кримських татар, яких по світу живе чимало», - розповів режисер.

Довідково:

Ахтем Сейтаблаєв працював у Сімферополі як актор і режисер. Великий успіх прийшов до нього в Києві. Після ролі Ромео у виставі за мотивами Шекспіра на сцені Київського театру на Лівому березі Дніпра (за цю роботу актор здобув «Київську Пектораль»). На режисерському рахунку Сейтаблаєва фільми: «Чемпіони з підворіття» (2012), «Темні води» (2011), «Одного разу в Новий рік!» (2011), «Осінні квіти» (2009), «Осінні турботи» (2009) , «Операція «Чегевара» (2008), «Фабрика щастя» (2007), «Квартет для двох» (2007).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
уніат Показати IP 17 Червня 2012 11:17
нехай в Чуркістані знімають подібні фільми, а не в Україні.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus