USD 41.50 41.80
  • USD 41.50 41.80
  • EUR 41.60 41.90
  • PLN 10.65 10.90

Українська художниця здобула визнання у Німеччині. ФОТО

5 Грудня 2012 14:46
Головний приз на ярмарку мистецтва у Німеччині отримала українська художниця. Миткиня підкорила журі своєю графікою - німецькими ландшафтами.

Повідомляють на сайті «Українська правда життя».

Мистецький ярмарок «Kunstmesse» у Жіночому музеї в Бонні – це триденна виставка-продаж творів сучасного мистецтва, яка відбувається щороку. Особливість виставки полягає в тому, що участь у ній можуть брати лише жінки.

Захід організовують уже двадцять другий рік поспіль. І лише чотири роки тому у його межах запровадили спеціальну премію для молодих художниць. Усі митці віком до тридцяти п'яти років номіновані на премію Валентини Роте. Прикметно, що жінка – боннська мистецтвознавець на пенсії - не має своїх онучок, і тому вирішила допомагати молодим художницям. «Цього року обирати найкращу довелося із дев'яти художниць, які переважно працюють у Німеччині. Вибір пав на графіку Анастасії Нестерової. Як на мене, її урбаністична ландшафтна графіка є чи не найкращою ілюстрацією німецького сьогодення», - розповідає у розмові з DW Валентина Роте.



Приз за перше місце у конкурсі становить тисячу євро.
Переможниця Анастасія Нестерова дев'ять років тому приїхала навчатися до Німеччини із Севастополя. Її мама – художниця, і дівчина з дитинства мріяла про мистецьку кар'єру. Закінчивши декілька курсів навчання в мистецькому виші в Одесі, Нестерова за обміном поїхала вивчати ілюстрацію, графічний друк і дизайн у Мюнстерському університеті.



«Не те, що графіка мені була цікавіша за живопис. Просто я вирішила, що це більш практична професія, можна займатися, наприклад, ілюстрацією книг», - зауважила художниця у розмові з «Німецькою хвилею».

Після завершення навчання Анастасія залишилася робити кар'єру в Мюнстері. За її словами, роботи експонуються у мюнстерській галереї «Nettels». Також дівчина шукає різноманітні стипендії для вільної мистецької роботи в різних містах Німеччини. Мовляв, виставляти картини нескладно, необхідно лише шукати можливості.



Маркетингом художниця займається самостійно. На боннський ярмарок вона приїхала налагоджувати контакти з галеристами та організаціями, які проводять виставки. «Є спеціальний веб-сайт для художників «BBK-kulturwerk», там можна знайти інформацію про всі виставки та конкурси для художників, які є в Німеччині. Там я і знайшла інформацію про Kunstmesse в Бонні», - додала миткиня.



До слова, участь у заході не безплатна – стенд коштує 330 євро. «Це - дуже дешево. Наприклад, у Кельні на ART Cologne за чотири дні виставки треба заплатити 12 тисяч євро. Але там переважно виставляються великі галереї, а цей захід ідеально підходить для вільних художників»,- розповідає Анастасія Нестерова.



На своєму стенді художниця-графік продає роботи за ціною від ста двадцяти до дев'ятисот євро. У неї є і літографія, і шовкографія, і ксилографія. Однак, уродженка Севастополя навіть і уявити не може, що її роботи за такі ж гроші можна було б продавати в Україні.




«Я намагалася налагоджувати контакти в Україні, коли приїздила до батьків, але це дуже складно. Тепер немає жодного бажання цим займатися, там культурний занепад, і мистецтво не особливо цікавить українське населення. На виставках робіт продається дуже мало, а витрати величезні», - пояснює майстриня. На її думку, в Україні, особливо в регіонах, художники – це переважно чоловіки, які жінок витісняють на другий план.

Варто зауважити, що на виставці також були представлені роботи іншої молодої художниці, народженої в Україні, Аліни Серебренніков. Щоправда, Аліна живе в Німеччині із 1996 року і з тих пір до рідного Запоріжжя не поверталася. «Я не можу назвати себе українською художницею, адже всі мої картини намальовані вже у Німеччині, проте душа моя українська»,- розповідає Аліна.

Жінка пише свої яскраво-зелені портрети олією і продає їх на виставці в Бонні за стандартними, як вона каже, на німецькому ринку цінами: маленькі роботи коштують тисячу триста євро, а великі – чотири тисячі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
мама Показати IP 6 Грудня 2012 13:02
ви вже вибачте, а де тут супер-пупер роботи? в Україні занепад? звичайно, тут таке не малюють.......

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus