USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

У музеї-садибі Лесі Українки ‒ художня виставка. ВІДЕО

20 Серпня 2012 15:57
«У майстерні художника» ‒ таку назву має виставка, представлена в ці дні в Колодяжненському музеї-садибі Лесі Українки.

Про це повідомляє ТЦ «Ковель».

Автор виставки ‒ самодіяльний художник, мешканець Колодяжного Микола Гончарук. Окрім живопису та різьблення по дереву, майстер займається художньою обробкою природніх форм.

Різбьяр по дереву за спеціальністю Микола Гончарук має багатолітній досвід роботи з деревом: в експозиції виставки представлена навіть його дипломна робота в Ковельському ПТУ №5 майже 20-літньої давності.

А ще він з дитинства відчуває красу навколишнього світу. Окрім пейзажного живопису, увагу відвідувачів виставки привертають загадкові форми, створені майстром у творчому тандемі з природою.

«Таку роботу не можна повторити, бо над нею працювала сама природа і вона є в одному екземплярі. Головне ‒ побачити цю красу і не загубити її різцем», ‒ каже Микола Гончарук.

Він добре знає, скільки таємниць і казкових персонажів можна зустріти у передковічних волинських лісах. У цих чудернацьких художніх формах та предметах інтерʼєру відчуваєш не лише міфологію «Лісової пісні», а й той особливий, колодяжненський дух.
«Я вважаю, що оте колодяжненське повітря і дає йому творчу наснагу. Здатність бачити красу там, де інші її не помічають. Часто він прогулюється лісовою галявиною босоніж. І це не якась там дивакуватість, а внутрішня потреба художника відчути мить єднання з природою», ‒ розповідає провідний науковий працівник музею Лесі Українки в Колодяжному Любов Мержвинська.

Мала батьківщина ‒ село Гута-Каменська Камінь-Каширського району ‒ ще одне невичерпне джерело творчого натхнення художника. Саме бажання зафіксувати образи рідних йому людей і спонукало Миколу Гончарука спробувати себе як портретиста.

«Малювати пейзажі, напевне, легше, ніж писати портрет. Це не лише зовнішність людини, риси її обличчя. Це й характер, який треба передати художніми засобами. Це вже складніше завдання», ‒ відзначає художник.

Справу батька продовжує і донька Анастасія ‒ студентка факультету образотворчого мистецтва ВНУ. 10 її картин додають виставці свіжості та особливого колориту.
«Я виросла у творчій атмосфері, яка витала довкола батьківської майстерні. А ще навчалась в художній школі і вже тоді вирішила, що буду художницею. Але для цього потрібно не лише вивчитись, а й багато працювати», ‒ розповідає Анастасія Гончарук.

Працювати над новими проектами і не зупинятися на досягнутому ‒ творче кредо Миколи Гончарука. А тому, без сумніву, це не остання виставка самодіяльного художника, який по-особливому бачить світ і вміє показати його красу іншим.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus