USD 41.30 41.70
  • USD 41.30 41.70
  • EUR 41.20 41.65
  • PLN 10.80 10.93

У могилі невідомого солдата – древня кераміка. ФОТО

20 Жовтня 2011 15:43
Невідомого солдата, знайденого у селі Носачевичі на Волині, перепоховали.
Про це повідомили у прес-центрі ДП «Волинські старожитності».
Село Носачевичі відоме в історії завдяки археологічним дослідженням: на території села виявлено аж 14 різноманітних пам'яток. У 1988 році на одній із неолітичних пам'яток дослідження проводив відомий львівський дослідник Віталій Конопля. Але залишила свій слід в історії села і Друга світова війна – є місця захоронення невідомих радянських солдатів у різних куточках Носачевичів.
З ініціативи громади села експедиція ДП «Волинські старожитності» провела археологічно-ексгумаційне дослідження поховання невідомого часів Другої світової війни. Цікаво, що там же знаходилося поселення бронзового віку.
Під час досліджень було виявлено кістяк молодого чоловіка (до 30 років), який лежав головою на південь, з розкинутими руками та відкритим ротом. Ті, що ховали його, либонь поспішали - тіло вкинули у могилу без будь-яких ознак поховального обряду та й верхня частина небіжчика лежала на 15-20 см вище нижчої.
Супровідний матеріал похованння складався із зітлілого одягу (шинелі), гудзиків радянського зразка, металевих фляги і пряжки.
Місцеві старожили розповіли, що поховання належить до 1940-х років: або на початку війни, або після звільнення Волині - точно пригадати, на жаль, не можуть.
У похованні також виявлено фрагменти кераміки тшинецько-комарівської культури доби бронзи, адже небіжчик був похований на місці давнього поселення.
19 жовтня 2011 року громадою села було здійснено перепоховання невідомого солдата на місцевому кладовищі у Носачевичах.

До речі, нещодавно у Ковелі випадково було виявлено поховання невідомого радянського розвідника, що загинув мабуть у 1944 році. Дослідження цього поховання ще тривають.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus