USD 41.20 41.60
  • USD 41.20 41.60
  • EUR 41.20 41.65
  • PLN 10.80 10.93

У Луцьку вчать розмальовувати модні писанки. ФОТО

9 Квітня 2012 14:13
У Луцьку всіх охочих навчають створювати писанки. Напередодні Великодня в обласному краєзнавчому музеї працює школа писанкарства. Працівники відділу етнографії навчають дітей і дорослих воском розмальовувати яйця.

Як розповіла керівник школи, завідувач відділу етнографії обласного краєзнавчого музею Людмила Мірошниченко-Гусак, заняття у школі писанкарства відбуваються впродовж тижня напередодні Великодня. Взяти участь у них може кожен охочий, щоправда, за попереднім записом. Адже у кожній групі має бути не більше 20 учнів. Крім того, розподіл відбувається ще й за віковим критерієм.


З собою кожен учасник мусить принести одне чи декілька курячих яєць. Решта потрібних матеріалів і знарядь є у школі писанкарства. «Ми їм пропонуємо писачки, фарби і розповідаємо, як правильно тримати у руці, як створити традиційний візерунок, як пофарбувати правильно, щоб воно було одноколірне, двоколірне чи багатоколірне. Вчимо стирати віск правильно, бо це теж важливо, щоб писанка гарною була» - розповіла Людмила Мірошниченко-Гусак.



З її слів, щодня у школі писанкарства займається більше сотні волинян. Усі – різного віку, втім, більшість – школярі та студенти. «Кожному треба приділити увагу, особливо, якщо це маленькі відвідувачі: дехто боїться писачка тримати, а ще – це ж робота зі свічкою, а вона має полум’я, треба дотримуватися ще й техніки безпеки» - додає фахівець і зізнається, що наймолодші учасники школи – першокласники, які, зазвичай приходять з батьками, а найстарші – луцькі пенсіонери.



Візерунки для майбутні писанок найчастіше обирають фахівці відділу етнографії, зважаючи вік відвідувача школи. «Для найменших можуть бути сонечка, квіточки – вони не традиційні, але дають змогу ознайомитися із процесом воскового розпису. Для старших дітей пропонуємо складніші візерунки – розети і вітрячки. Але є й ті, які хочуть писати щось своє – власне ім’я написати, церкву чи хрестики намалювати» - каже Людмила Мірошниченко-Гусак.


Триває урок, як і шкільний, 45 хвилин. Цього часу не завжди вистачає, щоб розмалювати декілька яєць або завершити роботу, але писанка не може бути не вдалою, лише кожна – неповторна. Так вчать у школі писанкарства.



Щоправда, зізнаються відвідувачі занять, найважче під час першого заняття навчитися правильно тримати у руках писачка. Зі слів студентки-першокурсниці Луцького педагогічного коледжу Маріанни Мартинюк, спочатку лінії малюються криво, писачка важко втримати в руці, але згодом візерунок стає дедалі акуратнішим. «Це дуже розвиває фантазію. Я вперше тут розписувала писанки і мені дуже сподобалося. Планую придбати собі писачка і вдома пробувати розписувати яйця. Адже це - красиво і дуже модно зараз» - поділилася враженнями дівчина.


Ще одна студентка Вікторія Кузьмо розповіла, що восковий розпис яєць для неї - справа нова. У родині буцімто є традиція лише крашанки святити, але писанки, на думку дівчини, значно гарніші і вона планує вдосконалювати навички з розпису, які здобула під час занять у школі писанкарства. «Наступного року перед Пасхою знову прийду, бо дуже сподобалося. На вулиці погода не надто святкова, а й мене настрій під час заняття став ліпший – в очікуванні свята!» - каже Вікторія і додає, що найбільше їй сподобався візерунок «кораблик», а колір писанки – червоний.

За словами Людмили Мірошниченко-Гусак, школа писанкарства при Волинському обласному краєзнавчому музеї діє близько 20 років.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
етнолог Показати IP 9 Квітня 2012 16:24
шановні журналісти, писанки пишуть, а розмальовують мальованки.
ertyuiolp Показати IP 10 Квітня 2012 18:31
Скажіть мені, нащо стільки одноманітних фото?
студенти Показати IP 12 Квітня 2012 10:05
А нам сподобалось розписувати писанки!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus