USD 41.70 42.00
  • USD 41.70 42.00
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.55 10.67

У Луцьку розказали про «циганського Кобзаря»

23 Лютого 2012 09:30
Міжнародний день рідної мови волинські роми присвятили творчості видатного ромського поета та перекладача Міхи Козимиренка (на фото).

22 лютого на Волині вперше вшанували День ромської мови, а захід присвятили її видатному співцеві – Міху Козимиренку. Його прозвали «ромським кобзарем» за симпатію до творчості Тараса Шевченка. Він першим переклав на ромську твори Шевченка, чим зробив величезний вклад у розвиток ромської культури.

Розпочався вечір відомим віршем поета «Якщо помре останній ром…» Цей твір, за словами ведучої, «став уже майже класикою ромської літератури». Вірш наскрізь просякнутий особистим болем автора і співчуттям до своєї нації, до її страждань та одвічних поневірянь.

Протягом усього дійства відвідувачів знайомили із найвизначнішими моментами біографії та творчості Міхи Козимиренка. А згадати й справді було що, оскільки це справді людина нелегкої долі: його батька було заслано до Сибіру, коли хлопцю не було ще й року. У часи Великої Вітчизняної війни всю його велику родину (37 чоловік) разом із ще двома тисячами ромів було розстріляно, Міха дивом залишився живим.

Він на власному досвіді відчув увесь трагізм циганської долі: пройшов крізь невизнання, арешт, численні хвороби, операції. Переймався долею свого народу і намагався усіма можливими способами її полегшити.

Щоб наочно продемонструвати почуття, переживання та позиції поета, поміж екскурсом у біографічне минуле митця, діти та дорослі зачитували його вірші ромською та українською мовами.

Відданість роду й традиціям продемонстрував ансамбль «Терне Рома», який розважив глядачів запальними циганськими танцями та співами.


Довідково:

Міха Козимиренко – один з небагатьох представників ромської інтелігенції; поет, перекладач, лауреат Міжнародної літературної премії імені Івана Франка, член Національної спілки українських письменників. Народився у сім’ї українки і рома. Зробив вагомий вклад в українську та ромську культуру. Заснував перше ромську товариство на Житомирщині «Романо кхам»(Ромський дім).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
тиць-здиць Показати IP 23 Лютого 2012 09:43
«Якщо помре останній ром…» Опублікували б, чи що? Дуже хоцця почитати
тиць-п-ць Показати IP 23 Лютого 2012 12:21
Гугл на то є: Важка до щастя в них дорога, Шанують волю, як і Бога. Шукають світ на землі рай, Та чи знайшли, у них спитай. Якщо помре останній ром, Затужить велетень і гном, Сховають місяць чорні хмари, Заплачуть скрипки та гітари, Застогнуть тихо гори-доли, Здригнуться коні в чистім полі, Погасне зірка над шатром, Якщо помре останній ром .
тиць-здиць до тиць-п-ць Показати IP 23 Лютого 2012 12:37
Дякую. Тепер другу частину марлезонського балєту процитуйте: "Якби помер останній ром, Не стало б ширки вже кругом..."
Таша Показати IP 23 Лютого 2012 15:42
Якби не "перл" "затужить велетень і гном", то віршик так нічого. А "Якби помер останній ром, Не стало б ширки вже кругом..." - просто шедевр! :-))
xXx Показати IP 23 Лютого 2012 16:27
а якби помер останній ... ...чим вони гірші від нас? ви подивіться на полішуків в селах забитих або гуцулів - циган ще казка. А з таким ставленням українців до інших не дивно що до нас так ставляться брати наші "умовно старші" росіяни. ДИКА І ТУПА МИ НАЦІЯ (в своїй більшості)ю
Дюдя Показати IP 23 Лютого 2012 17:05
Поліщуки та гуцули зазвичай працюють навіть в селах забитих хоч на городі та біля худоби, а поліщучки та гуцулки не пристають нахабно на кожному кроці "Поможи,бо я беременна" "Поможи, бо я больна", а самі як кобилиці, хоч в плуг запрягай,а коли ще й малечу замурзану і замучену тягають з собою, щоб більше подавали, то взагалі прибити хочеться, то ще добре якщо своїх тягають, а не крадених, та й чистіші поліщуки і гуцули все-таки,хоч виключення звичайно бувають.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus