USD 41.30 41.70
  • USD 41.30 41.70
  • EUR 41.20 41.65
  • PLN 10.80 10.93

У Луцьку показали сучасне мистецтво. ФОТО

23 Березня 2012 14:23
Призер PinchukArtCentre організував у Луцьку сучасний мистецький проект.

Про це інформують Відомості.ua.

Виставкова галерея Волинської організації спілки художників у Луцьку на тиждень перетворилася на такий собі ПінчукАртЦентр. Адже, замість традиційних картин чи скульптур, п’ятеро молодих художників - Сергій Торбінов, Ярослав Футимський, Стас Туріна, Антон Варга та Сергій Радкевич - представили свій проект сучасного мистецтва. Кожен із них виставив власні роботи, які разом об’єднує спільна ідея і назва - ентропія.

«Поруч із матеріальним світом існує ще інформативний, без якого неможливий розвиток сучасного суспільства. Людина виступає як учасник цього інформативного світу з усіма процесами, які безкінечно витікають з нього», - пояснив суть експозиції Сергій Торбінов.

Так, за його словами, все, що ми спостерігаємо, чуємо, відчуваємо - є нічим іншим, як накопиченням та обробкою інформації. Міра хаотичності інформації відома під поняттям ентропія. І саме її вплив на людську свідомість і загалом суспільство і є темою нашого проекту.

Тобто, пояснює, кожна із робіт – це стан особистості художника, який перебуває в інформативному потоці. Таким чином митці передали свій внутрішній стан від впливу інформації - негативної або позитивної.
«Роботи відображають відчуття втоми від інформації. Саме такою є реакція на оточуючий інформативний світ», - додав Сергій.

Молоді художники запевнили, що мистецтво - це не обов’язково звична нам графіка, живопис, скульптура.

«Такі роботи, як правило, не продаються. Це мистецтво заради мистецтва. Люди подивляться, щось сподобається, щось ні, щось сприймуть, щось залишиться незрозумілим, але якась реакція на все це все одно буде. Класичне мистецтво - це супер, але час рухається, і нам потрібно розвиватися, йти далі. Для Європи – це звичне явище, ми ж поки що відстаємо» , - розповів організатор експозиції Сергій Радкевич.

До речі, Сергій – наш земляк, лучанин, починав вчитися живопису у волинських художників Кумановської та Гаврилюка. Закінчив Львівську академію мистецтв, брав участь у понад десяти виставках, а ще – отримав другу спеціальну премію у PinchukArtCentre.

«Випадково потрапив до мистецького центру Пінчука, якраз закінчував академію, і вирішив подати свої роботи на відкрите онлайн-голосування. Не вірив в успіх, бо роботи були на сакральну тематику, але виконані або на вулиці, або у замкнутих приміщеннях - у підвалах, горах, поряд з озерами. Намагався максимально задіювати природу, навколишнє середовище, виводити сакральні зображення за межі об’єкту, де люди їх звикли бачити, тобто у храмах. Я думав, ці роботи не сприймуть, але все вийшло навпаки. Тому тепер знаю, що і звичайній людині можна туди пробитися, без зв’язків і грошей. Тепер всіх, хто має цікаві роботи, заохочую, подавати заявки в PinchukArtCentre. Це цікава премія, тому що для презентації проекту надають можливості і кошти. Скажімо, на мій проект орієнтовно пішло до 30 тисяч гривень. Крім того, у журі були дуже відомі люди, художники», - розказав власну історію успіху художник.

Наразі Сергій живе і працює у Львові. Каже, що це місто йому підходить по енергетиці. Адже, його слів, там «затишно, можна самому гуляти днями і ночами, думати, відпочивати».





Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Іван Козолуп Показати IP 23 Березня 2012 14:55
Автор, вичитай текст. Там багато помилок і він похабно написаний.
зе бест Показати IP 24 Березня 2012 16:34
Шо курили автори "шедеврів"?
420 до зе бест Показати IP 2 Квітня 2012 16:41
Зе бест, нічого більш обмеженого не зміг видавити зі свого висохшого мозку?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus