USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.10 41.50
  • PLN 10.36 10.50

У Луцьку показали книгу вагою у півцентнера. ФОТО

22 Квітня 2013 18:16
Виставку авторської кованої книги Романа Андрійовського «Страсті Христові» з Української академії друкарства відкрили у Луцьку.

Захід відбувся у Музеї волинської ікони 22 квітня.
Автор кованого виробу, львівський художник по металу Роман Андрійовський повідомив, що книга є його дипломною роботою та спільним проектом з кафедрою графіки та дизайну друкованої продукції Української академії друкарства.



«Спочатку був ескізний матеріал, тоді треба було зробити макет, адже кожна наступна сторінка книги приймає участь у цілісності попередньої», − зазначив митець.

За його словами, над кованою книгою, яка важить 50 кілограм, працював близько одного року.

Кована книга створена у вигляді кодексу, де кожна сторінка зображує стацію Хресної дороги та супроводжується на звороті текстом. Усі сторінки є взаємопов’язаними та відтворюють картину страстей Божого Сина.

Митець Роман Андрійовський розповів, що спочатку сторінки робили з пластиліну, аби викладачі мали уявлення про майбутній витвір, тоді переносили на прозоре скло, після того «перетворювали» на «вічний» метал.




Старший науковий співробітник Національного музею у Львові Світлана Зінченко зазначила, що найважче було підібрати сюжети.





«Дуже прискіпливо відбирали канонічні тексти, які зроблені з другого боку, щоб канони і для православної церкви, і для греко-католицької не були порушені», − каже Світлана Зінченко.

Ректор Волинської духовної семінарії Української православної церкви Рустик Капауз каже, що з мистецької точки зору книга є шедевром.
«Це у деякій мірі подвиг, що людина спромоглася таким способом виразити сакральні істини християнства», − зауважив Рустик Капауз.

Секретар Луцької міської ради Григорій Пустовіт передав вітання від луцького міського голови Миколи Романюка усім, хто причетний до створення цієї книги, та особисто привітав і побажав натхнення й успіху митцю.










Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus