USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

У Луцьку обіцяють спеку

28 Квітня 2012 17:04
Температура повітря до 27 градусів очікує лучан у вихідні та травневі свята.

Про це інформує Український гідрометеорологічний центр.

Так, завтра 29 квітня уночі та зранку покажчик термометра коливатиметься у межах 16…18 градусів вище нуля. Удень та ввечері сягне 21…27 із позначкою «плюс».
Вітер – південно-західний, 1…3 м/с. Протягом дня буде ясно.
В понеділок, 30 квітня погода не зміниться, лише уночі покажчик термометра опуститься до 15…18 градусів.

1 травня змінить свій напрямок вітер. Так, вітер західний, 1…3 метри за секунду. Уночі та зранку температура повітря коливатеметься у межах 14…19 градусів, удень та ввечері – 22…27. Буде сонячно та безхмарно.

2 травня у середу температура повітря дещо опуститься. Удень можливий дощ з грозами. Уночі та зранку буде ясно – 15…18 градусів вище нуля, удень та ввечері сягне 22-23 із позначкою «плюс».

Щодо народних та церковних звичаїв, то 29 квітня православна церква шанує Святих Жінок-мироносиць: Марії Магдалини та інших.
У народі примічали, якщо вільха зацвіла, прийшов час сіяти гречку.
Зазвичай з цього дня починали вапнування плодових дерев.
Казали, ті, хто народився цього дня, круті вдачею. Мовляв, жінка, народжена 29 квітня, чоловіка і всю родину в руках тримає. Іменинникам радили носити опал.

30 квітня православна церква визначає день Зосима, ігумена Соловецького, який вважався заступником бджільництва.
Цього дня вивозили бджіл на пасіки, виставляли вулики на первоцвіт.
Предки помічали, на який хліб пішла бджола, той на зерно буде хороший. Якщо бджоли сідають на вишневий цвіт, вишні уродяться, якщо ні – вішень не буде.
Спостерігали також за природою: якщо на вільсі багато сережок – до урожаю вівса, а багато шишок – до урожаю ячменю.
Переконували, ті, хто народився цього дня, улюблені всіма. Їм радили носити яшму і агат.

1 травня православна церква шанує преподобного Іоана, учня преподобного Григорія Декаполіта.
У народному календарі – день Кузьми-городника. По народному повір'ю, турбується Кузьма про сільського трудівника. Береже насіння овочів від вітровіїв, а пізніше від сухостоїв. Раніше для хорошого урожаю змочували насіння джерельною водою протягом трьох уранішніх зірок. На Кузьму також сіють моркву і буряк.

Народні прикмети на травень: травень холодний – рік хлібородний. Скільки в травні дощів – стільки років бути урожаю. Якщо в травні дощ, буде і жито. Травнева роса – коням краще за овес. Багато хрущів – до посухи.
Зокрема примічали: початок травня теплий – закінчення холодне.


2 травня православна церква святкує день преподобного Іоана Ветхопечерника.
По древньому звичаю люди розкладали на кущах, землі, покритою зеленню, свіжі полотна – для того, щоб їм передавалася сила першої зелені.
Просили цього дня матінку-весну дати хороший урожай льону, конопель та жита. Також селяни моляться про захист від усякої халепи.

Тим, хто народився цього дня, радили носити олександрит.

У народі травень поетично називали юністю року і серцем весни, зенітом весни і її вінцем, апогеєм весни і торжеством весни зеленої, її найзаповітнішою порою і весною зеленого шуму.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus