USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

У Луцьку – перші грози

20 Квітня 2012 17:17
Дощ з грозою у неділю та помірніша погода у суботу очікують на лучан цих вихідних, 21 та 22 квітня.

Про це інформує Український гідрометеорологічний центр.

Так, у суботу зранку буде переважно ясно, вдень хмаритиме, пройде слабкий дощ. У першій половині доби температура повітря коливатиметься у межах 8…12 градусів вище нуля. Удень сягне 17 із позначкою «плюс». Увечері опуститься до 13.

У неділю упродовж дня дощитиме, удень – можливі грози. Уночі та зранку температура повітря опуститься до 10-11 грудусів тепла, удень та ввечері сягне 12…16 вище нуля.

21 квітня, а саме першу суботу після Пасхи називають Світлою суботою. Православна церква шанує також апостолів Іродіона, Агава, Асинкрита.
У народному календарі – день Родіона.
Казали у народі, на Родіона сонце червоне з ясним місяцем зустрічаються. Зокрема, вірили: добра зустріч, ясний сонячний день обіцять добре літо, худа, похмурий день – погане.
У колишні часи Родіонів день – середній час посіву вівса, який продовжується до тих пір, поки квітнуть яблучні і грушеві дерева.
Наші предки спостерігали за природою: якщо хом'яки навесні починають викидати зі своїх нірок землю, то це знак того, що прийшов час сіяти овес.

Щодо неділі, то цей день в народі зветься Антипасха. Православна церква шанує також мученика Евпсихія.
У народному календарі це – день Вадима Джерельника. Люди ходили до джерел, чистили їх, примовляючи: «Підземна водиця, відмикаємо тобі дороги весняні!». Потім з любов'ю брали з них воду, умивалися і пили – на здоров'я.

Цього дня ворожили на джерелах про життя і смерть людей. Коли йшли до джерела по воду, ні з ким не говорили. Хто назустріч попаде, нічого не треба було питати і розповідати. Як приходили до джерела, молилися на всі чотири сторони і загадували: на живе або на мертве? Мовляв, якщо людину чекає довге життя - вода стоїть, як скельце, світла, тиха, у разі ж, якщо хворого чекає швидка смерть - ключі заб'ють, завирують.

За народними прикметами, якщо цього дня погода не встановилась, літо буде сухе.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus