USD 41.05 41.35
  • USD 41.05 41.35
  • EUR 41.00 41.45
  • PLN 10.35 10.53

У Луцькому зоопарку тварин дослідили на дотик. ВІДЕО

16 Жовтня 2013 12:32
У Луцькому зоопарку людям з вадами зору допомогли «побачити» звірят. Екскурсію розпочали із квітів, потім лами, олені, черепашки та кролики, - йдеться на офіційній сторінці звіринця у фейсбуці.

Теплокровні звикли до такого спілкування, та охоче давали себе погладити, а от черепашка ніяк не могла збагнути чому її постійно чіпають. Тактильний зоопарк допоможе незрячим ширше відкрити світ природи, впевнені працівники звіринцю. Свої екскурсії вони організували - до міжнародного дня сліпих.

- Об'єм невеликий, дуже гарний. Запах такий знайомий
.
Відчути осінні квіти, їхній запах і форму - перше, що пропонують відвідувачам. Далі - знайомство із тваринами. Перші в експозиції - віслючки. Звірята не проти потоваришувати - охоче приймають гостей у вольєрі.
- Машенька, Маша.
Лами, олень, лань, камерунські вівці... Кожного можна погодувати з рук і, якщо дозволять, - доторкнутися. Леся Хижук зір втратила в дитинстві через хворобу. Багатьох звірят змалку побачити не встигла.
Леся Хижук, відвідувачка Луцького зоопарку:
- Є такі тварини, на той час, коли я бачила - я їх теж не бачила. От того самого бізона - чого він мені так запам'ятався. Я не бачила, але відчула.
Контакт із тваринами через дотик - тільки для особливих відвідувачів. Кролики, морські свинки - йдуть до рук. А ось черепашки одразу ховаються в панцир.
- Вилазь, вилазь. Давай лапку, отак.
Якщо не доторкнутися, то можна почути звуки природи. Як ось лев Нік захищає свою територію.
Луцький звіринець невеликий та екскурсія триває майже 3 години. Показують не лише тварин. Пошурхотіти листям, пригорнутися до деревця, посидіти в дитячому паровозику. Треба відчути зоопарк, як єдиний живий організм, кажуть працівники.
Людмила Денисенко, директор Луцького зоопарку:
- Новий досвід звичайно. І зробили для себе висновки, що для таких екскурсій треба більше матеріалу збирати. Бо все потрібно на порівняннях, таких, які доступні таким людям.
Конкурси, спільне чаювання, обговорення відчутого. Людмила Фурсова зізнається: досі для неї похід до зоопарку був нецікавим.
Людмила Фурсова, відвідувачка Луцького зоопарку:
- Чому - бо не бачиш тварин. Бо якщо є якась екскурсія у зоопарках, вона не розрахована, щоби пояснити, як виглядає ця тваринка. Сьогодні я була в шоці. В свої 30 я вперше отримала задоволення від зоопарку.
Подібні екскурсії давно організовують у країнах Західної Європи. Люди з вадами зору повноцінно відвідують музеї, оранжереї, виставки та собори.
Вероніка Федосова, організатор акції:
- Вони не повинні замикатися у собі, не повинні ховатися, боятися інших людей і будь-яку можливість використовувати, вийти, щось побачити, щось почути.
Для Луцького зоопарку це перший досвід роботи з незрячими людьми. На майбутнє тут обіцяють розширити пізнавальну програму. Аби можна було отримувати ще більше вражень.













Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus