USD 41.20 41.60
  • USD 41.20 41.60
  • EUR 41.20 41.65
  • PLN 10.80 10.93

Створили книжки без «зайвих» літер. ФОТО

30 Березня 2012 14:27
У Данії звернули увагу на те, що в багатьох мовах є букви, які пишуться, але не читаються, або читаються по-іншому. Зважаючи на це, автори проекту Silenc випустили книги без «тихих літер».
Про це повідомляє «Gazeta.ua».
Зазвичай літери, які пишуться, але не читаються, стають проблемою для тих, хто тільки почав вивчати мову. Данські дизайнери з Copenhagen Institute of Interaction Design (CIID) вирішили спростити їм завдання.

Якщо відкрити одну з цих книг, то можна виявити, що практично в кожному слові є букви, надруковані червоним кольором. А в комплекті з цією друкованою продукцією йде спеціальний фільтр відповідного кольору, який можна прикласти до сторінки.


У цьому випадку, читач взагалі не зможе бачити частини тексту. Причому, саме такий відсоток від нього, який складають «тихі» літери в тій чи іншій мові. В англійській це 16%, в данській ‒ 32%, у французькій ‒ 28%.


Багато лінгвістів, щоб спростити вживання і вивчення таких мов, давно говорять про необхідність змінити орфографію, щоб максимально наблизити її до вимови. Власне, проект Silenc по-своєму підтримав цю ідею.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ЕШКО Показати IP 30 Березня 2012 15:17
ЕШКО теж має такі червоні фільтри!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus