USD 41.05 41.35
  • USD 41.05 41.35
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.35 10.53

Назвали волинське село, де народився Володимир Великий. ФОТО. ВІДЕО

25 Травня 2013 17:30
Спираючись на численні археологічні факти, науковці дійшли до висновку, що ймовірним місцем народження князя Володимира Великого є село Будятичі, що в Іваничівському районі на Волині.

Так, у Волинській православній богословській академії (ВПБА) відбувся круглий стіл «1025 років хрещення Русі: волинські реалії X століття», приурочений цій даті та 1050-літтю від дня народження рівноапостольного князя Володимира Великого, - йдеться на сайті Волинської Єпархії УПЦ КП.

Ініціатори заходу – ректор протоієрей Ігор Швець та доцент кафедри гуманітарних дисциплін Тетяна Лупій.

У засіданні взяли участь: митрополит Луцький і Волинський Михаїл, професор Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки і викладач академії Михайло Кучинко, доцент кафедри реставрації та реконструкції архітектурних комплексів Національного університету «Львівська політехніка» Юрій Диба, провідний науковий співробітник Волинського краєзнавчого музею Олена Бірюліна, старший науковий співробітник Національної бібліотеки імені Вернадського Ірина Ціборовська-Римарович, краєзнавець Микола Кушпа, спеціаліст відділу охорони пам’яток і культурної спадщини Луцького міськвиконкому Юрій Мазурик.

Присутні почули різні версії місця народження Володимира. Ішлося і про тогочасне становище східних слов’ян, їх релігійно-культурний стан. Спираючись на численні археологічні факти, науковці дійшли до висновку, що ймовірним місцем народження князя є село Будятичі на Волині (Іваничівський район).

Наприкінці учасники вшанували пам’ять відомого вченого Бориса Возницького в річницю його смерті.














Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Анатолій Бідзюра, Нововолинськ Показати IP 25 Травня 2013 19:26
Тішуся, що до відновлення історичної правди про малу батьківщину Хрестителя Руси-України Володимира Великого - села Будятичі, частину якого поглинув Нововолинськ, у якійсь мірі, причетний і я. 22 листопада 2012 року на міських сайтах nvip.com.ua та read.ucoz.ua була надрукована моя публікація "Привіт вам русичі! Від Микули Саляниновича", зроблена фоторепортажем. За яку знані науковці О.Бірюліна та І.Мицько мене трохи лаяли. Я не історик, а тільки журналіст. Патріот і волинянин. Націоналіст-українець. Прошу пробачення у всіх, хто її читатиме.
Любомльчантн Показати IP 25 Травня 2013 19:56
дякую Анатолію - побільше людей тиких яе Ви )))
Стурбований Показати IP 25 Травня 2013 21:00
Дослідили. Їм за те ще й зарплатню платять. Така користь від тих науковців, що хоч плач. Невже від цього на душі всім полегшає, на городі стане легше працювати.
стурбованому Показати IP 25 Травня 2013 23:18
від таких стурбованих тиочно не легше не буде. Точно- буде важче!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
інший історик Показати IP 26 Травня 2013 10:50
Подібного факту апріорі бути об'єктивно не могло! З наступних причин: 1. Церква є виключно бізнес-структурою, що будує бізнес на найсвятішому - на ВІРІ. Головний засіб Церкви - БРЕХНЯ, якою засepaють мізки віруючих, щоб заволодіти їх грішми. 2. "Факт народження" Володимира Великого в Будятичах підтверджується лише ЗАМОВЛЕННЯМ УПЦ КП та бажанням продажних волиняк долучитися до слави Володимира. В будь-який спосіб. Перелік "науковців" це зайвий раз підкреслює. 3. В.І.Ленін був безперечно правий, називаючи релігію "опіумом народу". Атмосфера та тоналіність цього "науковго заходу" яскраво свідчать про підставність сумнівів в адекватності учасників))) Не треба, м'яко кажучи, ЛЯ-ЛЯ, Владико Михаїле...
Стурбований Показати IP 26 Травня 2013 22:18
А ще в мене є карта падіння метеоритів на Землю на найблище тисячоліття. Це теж обговорити потрібно, а то на волинське село, де народився Володимир Великий, за якихось 300-400 років метеорит впаде, і дірка буде.
НН до Стурбований Показати IP 28 Грудня 2015 20:13
Май, чоловіче, совість. Хоча, не вважаю ні рік ні обставини народження, названі Дибою (962, повстання проти Єльґи) але от село - Будятичі, на мою думку, назване правильно. думайте що хочете, али називати людей продажними - щонайменше некультурно

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus