USD 41.20 41.60
  • USD 41.20 41.60
  • EUR 41.20 41.65
  • PLN 10.80 10.93

Археологи знайшли глиняного коня. ФОТО

3 Квітня 2012 12:29
Вироби давньоруського часу, зокрема кілька фрагментів глиняних сопел, які використовувалися при виплавці металу та глиняну іграшку-коника знайшли археологи у Жидичині.
Про це повідомили у прес-центрі ДП «Волинські старожитності»
Цьогорічний польовий сезон Луцька рятівна археологічна експедиція розпочала дослідженнями біля давньої православної обителі – Свято-Миколаївського монастиря в селі Жидичин, що у Ківерцівському районі. Це старовинне місце, перша згадка про яке відноситься до 1227 року. Зокрема, є одним з центрів православ’я Волині, надзвичайно цікавою як в історичному, так і в археологічному плані пам’яткою, - стверджують археологи.

Роботи тут здійснюють у зв’язку з будівництвом нового храму, що має органічно вписатися в комплекс монастирських споруд. Наразі в розкопі, що точно повторює контури майбутнього будівництва, розкрили 216 квадратних метрів площі, виявили досить потужний культурний шар та різночасові знахідки.

«Знайшли вироби давньоруського часу, матеріали пізньосередньовічного та новітнього періодів з глини, каменю, скла та металів. Хоча культурний шар розкопу значно пошкоджений результатами пізнішої діяльності, уже сьогодні можна стверджувати, що розкопки принесуть цікавий новий науковий матеріал з історії Волині», - висловився науковий співробітник ДП «Волинські старожитності» Віктор Баюк.

Крім того, з його слів, знайшли кілька фрагментів глиняних сопел, котрі використовувалися при виплавці металу. Це доволі рідкісна знахідка. Нагадаємо, що кілька років тому в Жидичині виявили чотири цілих металургійних сопла та фрагменти від кільканадцяти сопел. Археологи натрапили і на глиняну іграшку-коника.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ги-ги Показати IP 3 Квітня 2012 12:53
Коник без ноги...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus