USD 41.55 41.85
  • USD 41.55 41.85
  • EUR 41.65 41.95
  • PLN 10.62 10.85

На Донеччині учням розповідають про ворожнечу «шахтарів» і «хохлів».

18 Квітня 2013 09:32
У схваленому Міністерством освіти посібнику для учнів 9 класу «Історія рідного краю (Донеччина з кінця ХVIII до кінця ХIX століття)» історію Донецької області пропонують вивчати на прикладах протистояння в регіоні «шахтарів» і «хохлів».

Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова Донецького обласного товариства імені Олекси Тихого Євген Шаповалов, ‒ пише Українська правда.

«У «підручнику» все подано так, начебто й не було на Донеччині нас, українців, ‒ зазначає Шаповалов. ‒ Всі свідчення, дописи, оповідання, уривки з праць, спогадів ‒ все російською мовою».

Зокрема, у підручнику наводиться нарис «Невінчана губернія» з такими от фразами:

«Перед місцевою дівчиною стоять на вибір двоє: з одного боку ‒ свій брат хохол, неповороткий мужик, з іншого ‒ розвʼязний, веселий шахтар: із ним жити ‒ працювати не потрібно, одягатися будеш, як бариня, щодня можна чай пити. Шахтар, хоч йому і їсти нічого, а двічі на день чай пʼє неодмінно».

«В серцях батьків, чоловіків і братів росте глуха, важка ненависть до пришельців-шахтарів. І ненависть ця не лишається без прояву: хохли уміють жорстоко мститися».

«Взагалі ворожнеча між шахтарями та місцевими хохлами украй жорстока, шахтарі при кожній зручній нагоді лупцюють хохлів, хохли ‒ шахтарів. Це два ворогуючі табори, які не знаю між собою перемирʼ'я».

«Невенчанная губерния» ‒ назва роману уродженця Донбасу, київського журналіста 1960-90-х років Станіслава Калінічева. Але в цьому творі нема опублікованого вище уривку.

Автори посібника пропонують школярам відповісти на ряд питань, серед яких останнім є таке: «У чому були побутові підстави ворожнечі між мужиками-хохлами та заробітчанами-шахтарями?»

За словами Шаповалова, у книзі немає свідчень про ті часи авторства українських письменників чи публіцистів родом із регіону ‒ Спиридона Черкасенка, Олекси Тихого, Івана Дзюби, Володимира Сосюри.

Посібник схвалено для використання у загальноосвітніх навчальних закладах комісією з історії науково-методичної ради з питань освіти Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України. Haвчальний посібник було представлено на засіданні Юзівського ділового клубу, яке проходило в одному з пивних ресторанів Донецька. Книга видана накладом 2000 примірників за особисті кошти донецьких бізнесменів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Штефан, Луцьк Показати IP 18 Квітня 2013 09:55
То прочитали браття-хахли, що витворяють на колишніх землях Війська Запорожського, "нєвєнчанниє браткі"? Хто вкрав мої вила? Поверніть за винагороду!
Микола Показати IP 18 Квітня 2013 11:18
там ще бiльiший гумор почнеться, якщо глянути звiдки тi всi шахтарi? з москви? саме цiкаве, що i шахтарi всi хохлами виявляться.. з Полтави-Чернiгова i Правобережжя... от як хочуть українцiв розбратати...
Юрій Показати IP 18 Квітня 2013 16:07
Неодноразово говорив своїм друзям і знайомим, що немає соборної України, це лише плід нашої уяви!!! Не потрібно із більшості жителів східної та південної (АР Крим) України, робити українців. Вони ні по духу, ні по роду такими не являються. Це теж саме що нас західних українців захочуть русифікувати... Краще щоб не "морщити п..у" розділитись навпіл (наприклад Україна та Східна Україна чи Малоросія, як каже Азіров) приміром, як Ірландія та Північна Ірландія. І тоді хоч на своїй території забудемо про такі маразматичні питання, яка має бути державна мова, який прапор вивішувати на 9 травня, які пам'ятники та вулиці мають бути...
ага до Юрій Показати IP 18 Квітня 2013 21:58
а потім кожному данбасцу окремо область ще тут.після 32-33 та 37-38 українців там поменшало .в тому числі і завдяки виправленням в паспорті під чуйним керівництвом.путіна наслухався.хісторика?проффеора табачника?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus