USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

На День міста лучани куватимуть обереги

21 Серпня 2012 17:13
Ювілей всеукраїнського фестивалю ковальства і флористики «Солом’яна птаха» співпаде із святкуванням Дня міста у Луцьку. А проведення п’ятого за рахунком фесту стало можливе завдяки підтримці кандидата у народні депутати України Ігоря Палиці.

Про це розповіла одна із організаторів дійства, співзасновниця мистецької студії «Оле-арт» Ольга Грицюк під час прес-конференції 21 серпня.

Нагадаємо, фестиваль відбудеться у стінах Луцького замку на День міста, 25 серпня.

Художниця розповідає, що цього року проведення фестивалю було «майже в критичному стані». «Ми боялися, щоб цей захід не провалився», - зазначила вона. Мовляв, у межах фестивалю запланували «багато», а на його проведення ще тиждень тому не було «ні одної копійки».

Однак, за словами Грицюк, із проведенням фестивалю зголосився допомогти кандидат у народні депутати України Ігор Палиця. «Я дуже рада цьому. Я думаю, що на сьогодні ми маємо достойного мецената і таку підтримку, що, повірте, я ніколи про таке навіть мріяти не могла, що ми реалізуємо все, що ми задумали», - зазначила співорганізатор свята.

«Завдяки підтримці ми зможемо тим, хто допомагає з організацією, достойно оплатити працю, заохотити і дати зрозуміти, що вони не дарма працюють», - додала художниця.

Тож, на «Солом’яну птаху» до Луцька завітають митці зі всієї західної України і з-за кордону. Зокрема, співорганізатор дійства коваль Олег Грицюк зазначив, що на фестиваль приїдуть майстри зі Львова, Рівного та з Тернопільщини і закордонні – з Голландії та Польщі.

У межах фестивалю усі охочі матимуть можливість взяти участь в майстер-класах з флористики і виготовити скульптури з сіна. А інші зможуть разом із ковалями скувати підкову на щастя.

Уже традиційно гостей фестивалю частуватимуть ковальським кулішем, приготованим на живому вогні.

Окрім того, учасники дійства матимуть можливість взяти участь у створенні логотипу «Оберіг мистецтва». За словами Ольги Грицюк, ним стане стилізоване зображення птахи, що сидить на копиці сіна.

Детальніше про оберіг розповів Олег Грицюк. Тож, з його слів, робота буде побудована на синтезі дерева, металу і сіна. «Воно утворить таку цікаву композицію заввишки 2 метри. Центральна частина – метр на метр – виконана у стилі ковальства», - додав майстер.

Її ковану основу, за словами Ольги Грицюк, виготовлять луцькі ковалі.

Окрім того, поряд встановлять дерев’яні колони. А розміщатимуть на них власноруч зроблені під час фестивалю маленькі декоративні обереги. «Хто які захоче. Хтось підкову, хтось пташечку, щось дуже символічне», - зазначила Грицюк.

Майстри з інших міст теж долучаться до такої роботи. Грицюк розповідає, що деякі з митців приїдуть з уже готовими роботами, а інші творитимуть безпосередньо на майстер-класі.

З її слів, на закритті фестивалю усі зможуть побачити результат співпраці майстрів луцьких і тих, які приїдуть зі всієї України і з-за кордону. До того ж, спільну роботу майстрів демонструватимуть на наступних фестивалях.

«Це буде дуже гарна пам’ять про п’ятий ювілейний фестиваль», - упевнена Грицюк.

Варто зазначити також, що організаторами цьогорічного фестивалю стали ВОГО Асоціація «Оберіг мистецтва», мистецька студія «Оле-арт» та управління культури Луцькради.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Чеширский Кот Показати IP 22 Серпня 2012 14:57
И где мое вчерашнее "мяу"?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus