USD 40.95 41.35
  • USD 40.95 41.35
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

9 грудня: події, факти, дні народження

9 Грудня 2010 09:00
Ювілейний день народження – 40-річчя – 9 грудня відзначає директор департаменту інформаційної політики, депутат Волинської обласної ради Олександр Пирожик.
А також 78 років цього дня виповнюється диригенту, педагогу, композитору, поету, художньому керівникові Волинської обласної філармонії, заслуженому працівнику культури України Георгію Максименку.
«ВН» вітають іменинників зі святом та зичать здоров’я, добра й достатку.
День ангела 9 грудня – в Георгія та Якова.
У світі сьогодні відзначають Міжнародний день боротьби з корупцією.
9 грудня 1842 року в Англії була випущена перша різдвяна листівка, а 1884-го – у Чикаго запатентовані перші роликові ковзани.
У 1917 році в Криму був створений курултай – вищий орган кримських татар. 1948-го Генеральна Асамблея ООН ухвалила Міжнародну конвенцію про попередження злочину геноциду й покарання за нього.
У 1929 році газета «Правда» вперше висунула гасло «П’ятирічку – за чотири роки!», а в 1967-му Ніколае Чаушеску став президентом Румунії.
1991 року Михайло Горбачов виступив проти створення СНД.
1992-го у Національній академії наук США відбулася презентація Міжнародного наукового фонду для підтримки вчених колишнього Радянського Союзу, що отримав назву Фонд Сороса.
2004 року набрали чинності ухвалені Верховною Радою України закони про зміни до Конституції та особливості проведення голосування 26 грудня на виборах президента України.
2007-го у Ялті було відкрито пам’ятник Тарасу Шевченку.
9 грудня народилися англійський поет Джон Мільтон, український письменник, церковний і громадський діяч Данило Туптало, український письменник, етнограф, мовознавець, перекладач Борис Грінченко, Євген Чикаленко, український громадський i культурний діяч, меценат, теоретик i практик сільського господарства Євген Чикаленко, український письменник і громадський діяч Михайло Глібовицький, український поет і перекладач Борис Тен, патріарх Київський і всієї України Володимир Ярема, український православний релігійний діяч, богослов, патріарх Київський і всієї Руси-України патріарх Володимир (Романюк), американський актор, продюсер і режиссер Джон Малкович (знімався у фільмах «Ред», «Підміна», «Бути Джоном Малковичем» – на відео, «Повітряна тюрма» та ін.), журналіст, багаторічний учасник інтелектуальних ігор, політичний консультант Анатолій Вассерман (на відео), композитор, народний артист України, автор багатьох широковідомих пісенних творів Остап Гавриш («На Україну повернусь!», «А липи цвітуть»).


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus