USD 41.50 41.80
  • USD 41.50 41.80
  • EUR 41.60 41.80
  • PLN 10.65 10.87

Волинський «УДАР» - за рідну мову! *

22 Лютого 2013 09:14
21 лютого, у Міжнародний День рідної мови, Волинська обласна організація Політичної партії «УДАР Віталія Кличка» провела прес-конференцію присвячену акції «Західна Україна – Криму!».

Розповідав про суть «книжкової» акції Голова виконкому, заступник голови Волинського осередку партії «УДАР Віталія Кличка» Ігор Алєксєєв.

«Відсьогодні, ми розпочинаємо громадянську акцію на підтримку української мови «Західна Україна – Криму!» і оголошує про збір видань українською мовою для шкільних і міських публічних бібліотек Криму та Севастополя. Взяти участь у якій та долучитися до захисту української мови запрошуємо не тільки партійців, громадських активістів, а й всіх небайдужих громадян!», - такими словами розпочав конференцію Ігор Алєксєєв.

«Долучитись до акції простіше-простого: варто лише принести книгу, видану українською мовою до нас, в офісне приміщення ВОО ПП «УДАР Віталія Кличка», яке знаходиться на вул. Коперника, 8а, на 2-ому поверсі. Звичайно, найкраще – нові видання, якісна сучасна література.

Проте, дуже потрібна також класична література, яка вивчається за шкільною програмою; ці книги можуть бути і вживані, але головне - у доброму стані», - заявив політик.

«На жаль, в Криму дуже важко знайти українські книги в книжкових магазинах, а в бібліотеках їх майже немає. Тому діти, які хочуть навчитися української мови, не мають вільного доступу до друкованого українського слова. Дорослі люди, які хочуть читати твори сучасних українських письменників та поетів, але не мають змоги придбати їх через інтернет, також позбавлені можливості, яка є в будь-якій цивілізованій країні – взяти потрібну книгу в бібліотеці. Просто тому, що її там немає.

Ми хочемо, щоби українська книжка єднала людей, щоби завдяки книжці люди могли познайомитися, щоб вони більше розуміли один одного.

Тому ми хочемо не лише передати книжки до бібліотек. «УДАР» пропонує кожному, хто дарує книгу, залишити на ній своє ім’я, поштову чи електронну адресу, номер телефону чи лінк на свою сторінку у соціальній мережі», - зауважив заступник.

На завершення Ігор Алєксєєв наголосив, що партія «УДАР Віталія Кличка» як патріотична політична сила захищає права українського народу: «Наразі, ми стоїмо на захисті 10 статті Конституції, в якій говориться, що «державною мовою в Україні є українська мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України» і всіма можливими способами будемо відстоювати рідну мову!»

До слова, відомо, що українську мову називають рідною більшість (дві третини) громадян України, а 53% спілкуються переважно українською. В той час, коли російською мовою в Україні видається понад 60% сумарного тиражу газет, 83% – журналів, продається близько 87% книг (переважна частина яких – імпорт з Росії). Уперше за багато років сумарний тираж книг, виданих українською мовою, становить менше половини всіх книг, надрукованих в Україні.

Українська мова навчання домінує у більшості регіонів України. Винятками залишаються Донбас і Крим, причому в Криму навчаються українською мовою менше 8% дітей.

Довідково: Книги приймають за адресою: м. Луцьк, вулиця Коперника, 8а, 2-ий поверх, Волинська обласна організація Політичної партії «УДАР Віталія Кличка».

За телефоном +38 (050)43 85 285 Ви можете дізнатися про інші місця збору книг у нашій області.

Акція триватиме до 21 березня 2013 року. Наприкінці березня зібрані книги будуть передані до бібліотек міст Криму та Севастополя. Волинська область передаватиме зібрані книжки до бібліотек міста Ялта.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus