USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.30 41.50
  • PLN 10.55 10.72

Українці дізнаватимуться про виборчі права в інтернеті

13 Травня 2014 18:46
Електронні ресурси, які допомагають українцям більше дізнатися про свої виборчі права, презентували у Луцьку.

Про це йшлося під час презентації Комітету виборців України і Громадянської мережі «ОПОРА» щодо просвітницької кампанії на позачергових виборах Президента України, що відбулася 13 травня у Луцьку.

Просвітницька кампанія покликана підвищити обізнаність виборців щодо виборчих процедур; виборчих прав та механізмів їх захисту і реалізації; можливостей брати участь у виборчому процесі, наприклад, як член ДВК чи спостерігач; можливостей отримання знань та навичок через систему онлайн-навчання членів виборчих комісій «Виборком», «Вибори в Україні» та через інші ресурси.



Здійснюється кампанія у рамках проекту «Розбудова спроможності в проведенні навчання у виборчому процесі та підвищення обізнаності виборців», що виконується Координатором проектів ОБСЄ в Україні за підтримки Канадського Міністерства закордонних справ, торгівлі та розвитку і Міністерства закордонних справ Норвегії.

Як розповів представник Громадянської мережі ОПОРА Михайло Шелеп, у електронному вигляді діє карта порушень, яку адмініструє організація. На сайті відображені усі порушення, які реєструють під час виборчої кампанії. Кількість порушень можна буде порівняти за географічним принципом. Будь-який виборець може надати свою інформацію про виявлене порушення, яку повинні перевірити спостерігачі, щоб не було дезінформації та маніпулювання фактами. На сайті викладатимуть також інформацію від спостерігачів ОПОРи.



Окрім цього, він розповів, що щонеділі на Громадському телебаченні транслюють програму «Перед вибором», у кожному з випусків якої розповідають про кандидатів та виборчий процес. До того ж, на офіційному веб-сайті ОПОРи є можливість зареєструватися спостерігачем.



Експерт Комітету виборців України Віктор Стасюк презентував веб-ресурси «Виборком» та «Вибори в Україні». Так, сайт «Виборком» створений для просвіти громадян, зокрема навчання членів дільничних та окружних виборчих комісій. Адмініструє цей веб-сайт ЦВК, отже він актуальний для усіх видів виборів, інформація на ньому постійно оновлюється.

Окрім цього, він повідомив про гарячу лінію КВУ, на яку можна телефонувати з 9.00 до 18.00 з понеділка по п’ятницю.



На сайті «Вибори в Україні» є матеріали для спостерігачів, членів комісій та пересічних виборців. Ресурс містить інформацію щодо процедури голосування на виборах Президента України та місцевих виборах, процедури тимчасової зміни місця голосування, уточнення списків виборців, організації голосування «на дому», таємниці голосування. Експерт наголосив, що під час виборів Президента України, що відбудуться 25 травня, заборонено здійснювати фото- та відео зйомку свого волевиявлення та демонструвати його згодом. Якщо виборець здійснюватиме таке, він порушуватиме закон. На сайті розміщені посилання на вебінари для виборців, матеріали для членів ДВК, спостерігачів тощо. З сайту можна перейти на форму для охочих стати членами ДВК.

Говорячи про перевірку своїх даних у списках виборців, Віктор Стасюк зазначив, що на офіційному сайті Державного реєстру виборців є особистий кабінет виборця, де кожен має змогу перевірити, чи внесений він до держреєстру.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus