USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

Партії витратили на вибори 600 мільйонів

16 Листопада 2012 16:06
Під час виборів 2012 політичні партії витратили на виборчу кампанію понад 600 мільйонів гривень.

Про це пише ТСН з посиланням на «Комерсант-Україна».

У розпорядженні видання опинилися підсумкові дані про витрати всіх 22 партій, що висували кандидатів у багатомандатному окрузі. Як відомо, офіційне декларування сум, використаних партіями-учасницями в ході передвиборної кампанії, є однією з вимог чинного законодавства.

У зведені відомості потрапили витрати, які понесли партії за неповних три місяці ‒ з моменту реєстрації учасника виборів Центрвиборчкомом до півночі 26 жовтня. Лідером за вартістю кампанії стала Партія регіонів, задекларувавши витрати обсягом 218 мільйонів гривень. Майже 157 мільйонів гривень з цієї суми витрачено на рекламу в ЗМІ, ще у 33 мільйони гривень обійшлася зовнішня реклама.

Друге місце за обсягом витрачених коштів зайняла «Батьківщина», задекларувавши 107 мільйонів гривень. У опозиційній партії майже весь бюджет пішов на оплату послуг ЗМІ (94 мільйони гривень), ще в 9,5 мільйона гривень обійшлася «наружка». Виходячи з офіційно задекларованих витрат і результатів голосування в багатомандатному окрузі, партії влади кожен голос обійшовся трохи дорожче, ніж її головному опонентові, ‒ 35,7 гривні у ПР проти 20,6 гривні у «Батьківщини».

Витрати Партії регіонів є найвищими серед п’яти політичних сил, які пройшли 5-відсотковий бар’єр. «Нам об’єктивно було важче, ніж іншим, оскільки ми при владі. Опозиції легко агітувати, їм достатньо пообіцяти з три короби, а нам доводилося докладно описувати, що ми зробили за два з половиною роки. Через це, наприклад, нам довелося набагато більше витрачати на роз’яснюючі буклети», ‒ поділився з «Ъ» народний депутат Володимир Олійник.

Дані ЦВК підтверджують його слова ‒ на виготовлення наочної агітації і роздавальних матеріалів у ПР пішло 23 мільйони гривень, у той час як «Батьківщина» вклалася в 3,2 мільйона гривень.

Партія УДАР, яка посіла третє місце за підсумками виборів, виявилася набагато економніша за лідерів і вклалася в скромні 33,7 мільйона гривень (11,8 гривень за голос). Це, втім, не дозволило УДАРу побити рекорд ефективності, поставлений партією «Свобода» (23,2 мільйона гривень; 10,9 гривень за голос).

Набагато менш ефективною виявилася кампанія Компартії, яка обійшлася комуністам більш ніж 72 мільйони гривень (вартість одного голосу ‒ 27 гривень).

Найменш ефективно витратили кошти партії, що не подолали прохідний бар’єр. У цьому плані лідером офіційного заліку є партія «Наша Україна». Вона задекларувала витрачання понад 63 мільйонів гривень, і таким чином вартість кожного голосу на підтримку НУ перевищила 278 гривень. Це набагато вище показника партії «Україна ‒ Вперед!» Наталії Королевської, яку традиційно критикували за надмірно дорогу рекламну кампанію. «Україна ‒ Вперед!» показала 60,6 мільйона гривень видатків, і таким чином один голос їй обійшовся в 188 гривень.

Вартість дорогих кампаній дозволяє тим учасникам виборів, які подолали прохідний бар’єр, говорити про ефективність роботи їхніх штабів. «Все пізнається в порівнянні. Якщо Наталія Королевська витратила більше 60 мільйонів гривень і отримала трохи більше відсотка, то наші фінансові показники цілком адекватні, ніхто не скаже, що фонди витрачено неефективно», ‒ підкреслив заступник голови парламентської фракції «БЮТ-Батьківщина» Сергій Соболєв.

Сума витрат на рекламу всіх партій у багатомандатному окрузі склала трохи більше 600 мільйонів гривень. Ця цифра не включає фонди кандидатів-одномандатників, а також кошти, витрачені до офіційного старту кампанії. Між тим, і з цими умовами офіційні дані могли бути занижені, зазначають експерти. Учасник партнерства «Новий громадянин» Олег Рибачук, який працював у виборчому штабі «Нашої України» в 2002 і 2006 роках, впевнений, що в багатьох партіях, крім офіційного виборчого фонду, існували також нелегальні «чорні каси», про які учасники перегонів воліють не говорити.

«Під час кампанії потрібна «готівка». Це і оплата за «джинсу», і зарплати в конвертах, і проплачені мітинги. Ні для кого не секрет, що все це мало місце. І при цьому жоден з перерахованих пунктів не міг бути сплачений офіційно, з партійної каси», ‒ пояснив Рибачук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus