USD 41.45 41.78
  • USD 41.45 41.78
  • EUR 41.60 41.90
  • PLN 10.65 10.87

Нардепи від Волині зареєстрували законопроект про соцзахист селян

13 Лютого 2013 15:38
Законопроект має на меті забезпечити права членів особистих селянських господарств на соціальний захист у разі, якщо вони лишаються без роботи. Про це повідомляє парламентський кореспондент Наталка Пахайчук.

Згідно з чинним законодавством члени особистих селянських господарств (ОСГ) належать до зайнятого населення і відповідно претендувати на соціальний захист не можуть.

«Багато років тому на державному рівні було вирішено, що всі мешканці села не можуть бути безробітними, бо вони мають свою присадибну ділянку та можуть вирощувати на продаж продукти харчування. Всі мешканці села автоматично стали членами особистих селянських господарств. І байдуже, чи працює таке «особисте селянське господарство», чи має земельний пай, чи достатньо вирощує сільгосппродукції, чи всі члени родини здорові й можуть працювати. Через цей законодавчий казус селяни не мають права, порівняно з мешканцями міст, стати на облік до центрів зайнятості та отримувати допомогу в разі безробіття», - пояснює народний депутат Степан Івахів.

Автори законопроекту (депутати-мажотарники від Волині Степан Івахів, Ігор Єремєєв та Сергій Мартиняк), пропонують, щоб у разі припинення ведення особистого селянського господарства сільська, селищна, міська рада за місцем розташування земельної ділянки, наданої для цих цілей, вилучає його з обліку особистих селянських господарств, про що членам цих господарств видається довідка для пред’явлення в територіальний орган центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції. Цей документ має дати селянам підставу претендувати на соціальний захист.

Довідково: Особисте селянське господарство - це господарська діяльність, яка проводиться без створення юридичної особи фізичною особою індивідуально або особами, які перебувають у сімейних чи родинних відносинах і спільно проживають, з метою задоволення особистих потреб шляхом виробництва, переробки і споживання сільськогосподарської продукції, реалізації її надлишків та надання послуг з використанням майна особистого селянського господарства, у тому числі й у сфері сільського зеленого туризму.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Володимир Показати IP 13 Лютого 2013 19:34
От читаю вибачте на слово "муру" і аж соромно стає за наших "волитнських" депутатів та їх підкажчиків: 1) Якщо особа працювала на любій "офіційній а не як в пана депутата курки" роботі понад 6 місяців неважливо чи є член ОСГ чи не член стати на біржу має право і буде отримувати допомогу!!!! 2) згідно чиного законодавства ніщо не перешкоджає членам ОСГ шляхом подання елементарної заяви в раду вийти з членів ОСГ та стати на біржу... вчіть матчасть шановіні олігархи від політики чи то депутати...
Сергій не Васильович Показати IP 14 Лютого 2013 15:30
Шановний Володимир. Справа в тому, що значно простіше звиздіти сидячи дома біля комп’ютера аніж щось робити корисного для людей чи перевірити на власному досвіді свій звездьож. Я не полінувався та почитав цей законопроект. Там є дуже важлива норма – написав заяву про вихід с ОСГ – отримав посвідчення про те, що ти не є членом ОСГ. В нас сьогодні є чітке правило в Україні – якщо можна державі не платити людям гроші – треба зробити все, щоб ці гроші не платити. Тому коли ви напишете заяву та вийдете з ОСГ і будете подавати заяву до центру зайнятості у вас спитають «а чим ви доведете, що ви не є членом ОСГ?». Ви підете до сільського голови та зробите копію своєї заяви, яку голова завірить. Ви прийдете в центр зайнятості, а вам там скажуть – «навіщо ви приперли нам заяву? Згідно закону ви її подаєте до сільської ради, а не до нас. Нам це не підходить». Потім ви йдете до сільського голови ще раз і просите щоб він написав довідку про те, що ви не є членом ОСГ, а в центрі зайнятості «розумний» юрист вам заявить, що ця довідка не дійсна, бо у сільського голови немає повноважень визначати чи є ви членом ОСГ, чи нема. Він просто приймає від вас заяву та вилучає вас з обліку для органів статистики, однак це не робить вас автоматично «не зайнятим» населенням. І все, на цьому руки у людини опускаються і він більше нікуди не йде. І тільки одиниці можуть піти до суду, але чи воно того варте фінансово? А тут депутати пропонують конкретний механізм – довідка встановленого зразку, що видається безпосередньо для пред’явлення в центри зайнятості. Це її пряма функція. І одразу ж всі ці питання будуть відпадати.
Порплік Марина Показати IP 25 Лютого 2013 20:30
Я хочу стати на біржу живу в селі я є членом сільського господарство притом в невістках і на мене нічого не оформлено ні паї ні городи просто приписана в свекрухи що робити

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus