USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

Луцьких комунальників вчитимуть економити тепло

10 Липня 2012 17:52
У кожній бюджетній установі має бути свій енергоменеджер.

Такою думкою поділився начальник головного управління промисловості та розвитку інфраструктури ОДА Леонід Кирильчук під час наради у першого заступника голови Волинської ОДА з розгляду питання щодо проведення енергоаудиту в закладах бюджетної сфери та на підприємствах ЖКГ 10 липня.

За словами Кирильчука, ще в кінці квітня цього року керівникам усіх бюджетних установ повідомили, що до початку опалювального сезону потрібно організувати енергоаудит на підприємствах. Проте, не усі, стверджує посадовець, усвідомили увесь обсяг роботи і ще й досі не мають спеціаліста, який би займався цими питаннями. Саме тому для керівників провели зустріч у формі навчання, адже серед них немає нормальних енергоменеджерів (фахівців, які займаються питаннями ефективного енергоспоживання,- «ВН»).

Говорячи про енергоаудит, Кирильчук зазначив, що процедуру може здійснити лише акредитована організація.

Керівник такої установи, а саме директор ІАЦ «Волиньенергософт» Василь Дутко, розповів, що за підтримки його підприємства створили програму проведення енергоаудиту бюджетних установ. «Програма охоплює 3,5 тисячі суб‘єктів бюджетної сфери в області», - додав Дутко. З його слів, усі подібні підприємства «розбиті» на три черги за першочерговістю проведення процедури.

Він також розповів, що найбільше тепла витрачають через недостатню теплоізоляцію об’єктів. Так, різниця між температурою труби тепломережі і повітря може сягати 80 градусів. «Для уникнення цього потрібно провести термореновацію бюджетних установ», - зазначив фахівець. З його слів, це скоротить споживання енергії на 45%.

Проте, зі слів завідувача відділу енергоаудиту ІАЦ «Волиньенергософт» Сергія Петрука, ця процедура дорога і залежить від площі будівлі. Так, енергоаудит однієї школи може обійтися приблизно у 10 тисяч гривень.

Своєю чергою, начальник управління освіти і науки Волинської ОДА Олександр Хомич зазначив, що у Волинській області - 772 школи.

А перший заступник голови Волинської ОДА Олександр Башкаленко додав, що навіть у випадку, коли забезпечити енергоаудитом сотню найбільших шкіл в області, то знайти 1 мільйон гривень управлінню освіти буде важко.

Втім, задля виходу з ситуації Башкаленко зазначив, що по кожному об’єкту щодо ціни з «Волиньенергософтом» домовлятимуться окремо.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Василь Показати IP 10 Липня 2012 18:07
Свіжий приклад економії. Вийшов з прохідної з 1 зміни (16:30), а вулицю Шевченка крім палючого сонця ще й вуличні ліхтарі освітлюють.
DM Показати IP 10 Липня 2012 23:54
Свіжий приклад розбазарювання і деребану бюджетних грошей. Самі прийняли, перерахували, поділились. Скільки можна вже замовляти ці енергоаудити. Тут енергоаудит, в Луцьктепло - енергоаудит. І що далі... Віддали 200 листків надрукованого паперу за ціною 100 грн. ща 1 шт, і лежать вони на поличці, пилом припадають.Да це ж не ваші кошти, а НАШІ- платників податків. Ви доводьте до ладу ті обєкти, де вже робився енергоаудит, утеплюйте, модернізуйте.
wiking Показати IP 11 Липня 2012 00:55
Треба потратити гроші, щоб економити?
лучанка Показати IP 11 Липня 2012 12:42
згадайте початок квітня цього року (і кожного), на вулиці було +25 а батареї опалення пашіли так, як не гріли в січні. В квартирі задихались, вікна і двері на балкони у нашому дворі на пр.Молоді - навстіж... Певно випалювали міський ліміт газу, щоб на другий сезон не зменшили. Інакше цього дебілізму пояснити не можна. І гроші здерли з людей, а можна і скромніше: і людям дешевше, і на здоров'я легше.
волиняка Показати IP 15 Липня 2012 14:11
метою проведення енергоаудиту і термореновації є зменшення постійних витрат бюджетних установ, підприємств і організацій на енергоносії. Але це в цивілізованих країнах. В нас же, щоб знайти кошти на енергоаудит піднімуть тарифи і податки. До того ще введуть в кожній організації посаду енергоменеджера (для чого тоді керівник? Дути щоки і їздити на службовому авто по своїм особистим питанням?). А потім на всіх цих роботах чиновники з ОДА (напр. Башкаленко) отримають відкати. Щоб усе це компенсувати знову прийдеться або піднімати тарифи або дотувати з бюджету, тобто за наш з вами рахунок. Ось Вам і буде енергозаощадження по-українськи. Нє, цю владу треба гнати поганою мітлою.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus