USD 41.55 41.85
  • USD 41.55 41.85
  • EUR 41.65 41.95
  • PLN 10.62 10.85

Черговий день у ВР: нардеп з Волині викрив непрофесійність міністра

19 Квітня 2013 14:23
Народний депутат Степан Івахів заявив, що у доповіді міністра аграрної політики і продовольства України Миколи Присажнюка він знайшов розбіжності з інформацією, яку йому нещодавно надали Мінагропод.

Про це йшлося під час Дня Уряду України у Верховній Раді 19 квітня, - пише «ВолиньPost».

Обранець народу Степан Івахів заявив голові Мінагрополітики: «Так сталося, що я є ініціатором закону України про підтримку родинних ферм. Я звірив ваш виступ з відповіддю, яку дало Міністерство мені як депутату. Ви дали відповідь, що взагалі не ведете статистики, скільки родинних ферм є в Україні. А з трибуни заявили, що у вас існує програма підтримки родинних ферм».

«Також 2 тижні тому точно не було програми підтримки програм одноосібників. З трибуни ви заявили, що у вас існують програми підтримки одноосібників. На Україні існує 4 мільйони одноосібників. Ви у 2012 році допомогли 340 тисячам. Не буду казати як, зокрема, і про доїльні апарати китайські. Чи можна вважати, що це підтримка?», - обурився Івахів.

У відповідь на це Микола Присажнюк зазначив: «Питання всі цікаві, особливо для Волинської області. Тому що Волинська область у нас є лідером по отриманню дотацій на одноосібників за утримання молодняка».

«А от китайський доїльний апарат… Ще треба спочатку подивитися, чи є в Китаї корови, щоб були доїльні апарати. Всі доїльні апарати, які компенсує державна програма – це національного виробництва», - додав Присяжнюк.



«Друге питання – сімейні ферми. Я з трибуни сказав чітко: ми мотивуємо створення сімейних ферм. А ставити їх на облік я не бачу доцільності. Ми з вами не виконуємо такого обліку. По–друге, це завдання сільського селищного голови: створювати і гуртувати свої громади», - заявив Микола Присажнюк.

До слова, згодом декілька народних депутатів дивувалася, отримавши таку відповідь: мовляв, як може Міністерство розробляти програми підтримки сімейних ферм, не маючи інформації про фактичну їх кількість?

Присяжнюк у відповіді Івахіву, окрім того, сказав: «І третє питання: другий рік поспіль діють компенсації по 1000 гривень на утримання молодняка на рік. З цього року ми прийняли порядок використання коштів на компенсації для одноосібників і для фермерівзданої на переробні підприємствавеликовагової худоби (2,5 гривні за кілограм). Також 1,5 гривні для стандартного поголов’ясвиней (більше 120 кілограмів) і 1 гривня для свиней на забій на живу вагу до 150 кілограмів. Ми розпочали тільки у червні минулого року, тобто тільки розпочали. Звичайно, я б сам хотів, щоб за 1 рік всі 4,5 мільйона одноосібників – отримали допомогу, всі створили сімейні ферми, у нас тоді би не було незайнятого населення на селі. Я з вами тут згоден, але 450 тисяч з 4,5 мільйона одноосібників – це перший крок. Якщо ми кожен рік будемо нарощувати по 10%, то повірте це буде ефективно».

Відповідь головного аграрія викликала обговорення в кулуарах Верховної Ради. Депутатів-мажоритарників з різних областей України, які обиралися від сільських територій обурило те, що Микола Присяжнюк так і не розповів про ті програми підтримки одноосібників, які нібито є в Міністерстві і про фактичну відсутність яких говорив депутат Івахів.

Міністр намагався переконати, що охопити 4,5 мільйона одноосібників за 1 рік неможливо, але забув сказати, що аграрне міністерство має підтримувати селян-одноосібників з 2008 року. Депутати заявляли: де ж існують ті села, де людям платять за м'ясо стільки, скільки заявив міністр Присяжнюк?
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Селянин Показати IP 19 Квітня 2013 14:40
Хай Івахів за здане молоко людям заплатить. А то фірми на Кіпрі пореєстрували. І вчать усіх як треба жити.
Факт Показати IP 19 Квітня 2013 17:49
Да, Стьопа, за китайські ти зря. Боріска їх з такою помпою дарив, а ти китайські. Ти бачив цицькі китайської корови? На шо там апарат ципляти?
Гузь Показати IP 21 Квітня 2013 09:22
Не чіпайте Івахіва він свята людина, як би не він я би не будував хату на Вишкові.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus