USD 41.30 41.70
  • USD 41.30 41.70
  • EUR 41.20 41.65
  • PLN 10.80 10.93

Через Шибу підлеглі Байцима в суді «вибивають» гроші

8 Лютого 2012 11:19
Волинський обласний фонд підтримки підприємництва має намір через суд стягнути з Луцької міської ради 14 тисяч євро.
Про це повідомляє ВолиньPost.
У розпорядженні видання опинилася копія Заяви про порушення зобов’язань Луцької міської ради щодо Грантового контракту. Цю заяву директор Волинського обласного фонду підтримки підприємництва Ольга Шворак 27 січня 2012 року надіслала у Міністерство економіки України, Департамент співробітництва з Європейським Союзом.
Як ідеться в документі, 27 жовтня 2006 року між Волинським обласним фондом підтримки підприємництва і Луцькою міською радою був укладений договір про співпрацю в реалізації проекту. Цей проект фонд реалізовував на гроші Євросоюзу, а Луцька міська рада брала на себе зобов’язання частково фінансувати проект. Для цього міськрада повинна була надати фонду 14 тисяч євро.


«Проект був реалізований, фонд отримав кошти від ЄС в сумі 180 тисяч євро. …Однак Луцька міська рада свого зобов’язання про надання фонду 14 000 євро не виконала, що стало причиною нашого звернення з позовом до суду. Рішенням суду від 14 листопада 2011 року позов про стягнення 151 977 грн. було задоволено. Луцька міська рада оскаржила рішення суду в апеляційну інстанцію. 17 січня 2012 року в судовому рішенні Луцька міська рада підтримала апеляційну скаргу і вимагає скасування рішення суду першої інстанції та відмови у позові», ‒ йдеться у листі фонду.
У розпорядження «ВН» потрапив відповідний судовий вердикт:





Директор Волинського фонду підтримки підприємництва Ольга Шворак у заяві Міністерству економіки України зазначає, що «Луцька міська рада діє непослідовно і вкрай неправомірно», «відмова посадових осіб міськради від взятих на себе зобов’язань принижує гідність держави Україна». Відтак Шворак просить Міністерство втрутитися «з метою врегулювання спірних відносин».
Цікаво, що головою Наглядової ради Волинського обласного фонду підтримки підприємництва є теперішній заступник Луцького міського голови Василь Байцим. Він, зокрема, в цій якості брав участь у засіданні Зборів Засновників та Наглядової ради Волинського обласного фонду підтримки підприємництва, який відбувся 17 січня 2012 року в приміщенні Волинської обласної ради.
Окрім того, Василь Байцим від жовтня 2007 по січень 2008 року обіймав посаду заступника Луцького міського голови.

Також варто зазначити, що у переліку рішень десятої сесії Луцької міської ради 5 скликання є рішення «Про партнерство в реалізації проекту «Розвиток співробітництва Волині та Люблінщини у сфері підтримки підприємництва» від 31.01.2007 №10/18.

У цьому рішенні міськради, зокрема, йдеться: «У випадку перемоги проекту в конкурсі надати Волинському обласному фонду підтримки підприємництва, як партнерський внесок, допомогу у здійсненні його діяльності щодо реалізації проекту шляхом часткового фінансування у розмірі 14 000 ЕЦК, що складає 5% від суми проекту».

Колишній міський голова Богдан Шиба гарантував, що ці гроші будуть виділені із міського бюджету. Однак цього чомусь не сталося.


Своєю чергою, заступник луцького мера Василь Байцим ствверджує: «Було рішення мерії і я отримав заяву від директора фонду. Щодо грантового контракту, який був підписаний фондом з ЄС. І був підписаний на підставі рішення міської ради про партнерство у реалізації проекту розвиток та співпраця Волинь та Люблінщини в сфері підтримки підприємництва. І в цьому рішення є такі слова, що мерія партнер в реалізації проекту, і що цей проект буде подано Фондом підтримки підприємництва до участі в програмі «Польща-Білорусь-Україна». І якщо проект виграє конкурс, то зі сторони ЄС буде профінансовано 90%, а зі сторони міськради – 5% від суми проекту. Був підписаний контракт з Європейською комісією і міською радою».



«Європейська комісія провела аудит реалізації проекту і виявилося, що мерія не профінансувала його ще в 2008 році. Директор поінформувала мене як голову Наглядової ради, а також засновників фонду: обласну раду, ОДА, український фонд підтримки підприємництва, який заснував Кабмін. Вона звернулася до суду, який прияв рішення, що міськрада має виплатити, бо зобов’язувалася це зробити», - каже Байцим.

Він зазначив: «Не бачу тут ніякого протистояння. Якщо ми заявляємо, що ми відповідальні партнери, то ми беремо на себе певні зобов’язання і ми хочемо залучати кошти ЄС, то ми мусимо їх виконувати. Сьогодні ми так само подали в партнерстві з Болонським університетом проект по енергозбереженню, так само подали 14 проектів з іншим партнерами поляками по програмі «Польща-Білорусь-Україна». Ми хочемо щоб ці проекти перемогли і ми розуміємо, що беремо на себе відповідальність по співфінансуванню. Ми виграли один проект по енергозбереженню з Болонським університетом. І треба їхати в Болонью і підписувати контракт на 593 тисячі євро. Міська рада профінансує 20% цього проекту. Не йде мова про те, щоб не працювати чи не працювати, але місто має виконувати свої зобов’язання».

«Вся документація та інформація передається в представництво ЄС в Україні та відповідні державні установи. І вона передається у відповідні профільні комісії. Всю відповідальність за невиконання несе директор фонду. Вона пересилала мені рішення суду, я його не читав», - додав Василь Байцим.

За його словами, нинішній міський голова Микола Романюк взяв на себе зобов’язання і він їх виконає.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Лучано Показати IP 8 Лютого 2012 11:27
Якщо міська рада не виконала зобовязання перед Європейським Союзом, то не важливо хто був головою - подальших коштів від ЄС Луцьку вже не бачити - місто чи організація потрапляє в "чорний список". Слава Шибі і його заступнику - Байциму.
Лучанин Показати IP 8 Лютого 2012 17:22
Коли людина судиться сама з собою-це шизофренія.Куди дивиться Романюк?
Справедливий Показати IP 9 Лютого 2012 08:41
Да за таке пан Байцим має піти у відставку. Всі знають, що такі листи підтримки це скоріше декларації з боку влади, але завдяки цьому фонд отримав сотні тисяч євро, які не відомо як потратив. І ще хочуть зтягнути з міської ради. ГАНЬБА БАЙЦИМУ - ГРАНТОЖЕРУ!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus