USD 41.00 41.40
  • USD 41.00 41.40
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

Виробляють березовий сік для діабетиків. ВІДЕО

5 Квітня 2012 11:42
Найбільше березового соку збирають на Волині ‒ за сезон понад тисячу тонн. У цьому регіоні першими в Україні почали випускати сік із екстрактом стевії ‒ природним замінником цукру ‒ для людей із зайвою вагою і хворих на діабет.
Про це повідомляє Перший національний канал.
Лісівники кажуть, що сік цього року пішов рано ‒ його багато й він смачний і корисний.
Тепер, щоб зібрати сік, замість банок використовують поліетиленові пакети. Пояснюють тим, що у банку вміщається лише три літри, і тому треба ставити дві банки і два кілочки. А, поставивши мішок, можна зібрати 15-20 літрів соку за раз.
«Машина приходить і буквально години 3-4 роботи, щоби зібрати машину соку ‒ молоковоз. 3600 в машину входить соку. За день. А якщо під вечір машина приходить, то ще секцію збираємо соку. Ще тонну шістсот», ‒ розповів заготівельник соку Дмитро Бурик.
Окрім трилітрових банок, лісівники відмовилися і від металевих цівок. Натомість використовують деревʼяні. Кажуть, так робили ще діди.
Свіжий сік замовляють заздалегідь. Хто хоче збирати власноруч, необхідно отримати спеціальний квиток. Сік можна брати лише від берези, якій щонайменше 60 років, ‒ пояснюють лісівники.
З лісу сік одразу везуть на переробку. Волинь ‒ єдина в Україні область, що зберегла при держлісгоспах консервні цехи. Їх в регіоні ‒ шість. Найстаріший ‒ у Цуманському лісгоспі.
В асортименті ‒ сік березовий класичний із цукром, з лимонною кислотою, чимало купажованих ‒ із додаванням ягід і лікарських рослин. На Волині першими в країні почали випускати сік із екстрактом стевії ‒ природним замінником цукру ‒ для людей із зайвою вагою і хворих на діабет.
«Сьогодні на ринку для діабетиків дуже мало іде продукції», ‒ скаржиться Зінаїда Рябчун, начальник консервного цеху.
На березовий сік зі стевією ‒ великий попит. Замовляють уже й варення та джеми із додаванням екстракту цієї рослини.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus